izpis_h1_title_alt

Vpliv vlažnosti na postopek krivljenja in kakovost krivljenih elementov : diplomsko delo (visokošolski strokovni študij)
Lapanja, Dejan (Avtor), Gorišek, Željko (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Šernek, Milan (Recenzent)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_lapanja_dejan.pdf Novo okno

Izvleček
Številne napake, ki se pojavijo med krivljenjem z dielektričnim segrevanjem lesa v polju visoke frekvence, so posledica neprimerne vlažnosti pred postopkom in velikega gradienta vlažnosti. Z rangiranjem elementov v vlažnostne razrede in kontrolo kakovosti v 3 fazah tehnološkega postopka smo ugotavljali vpliv vlažnosti in vlažnostnih gradientov na nastanek razpok. Prenizka (u < 17 %) ali previsoka (u > 26 %) vstopna vlažnost poveča nevarnost nastanka razpok. Daljši čas parjenja zmanjša število poklin na elementih s previsoko začetno vlažnostjo. Večja sprememba vlažnosti med postopkom krivljenja, večji vlažnostni gradient po parjenju in nižja končna vlažnost, zmanjšajo kakovost elementov. Učinkovitost postopka in kakovost elementov s prenizko začetno vlažnostjo lahko povečamo z daljšim časom parjenja, tistih s previsoko začetno vlažnostjo pa samo s segrevanjem.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:krivljenje lesa, visokofrekvenčno sušenje lesa, napake krivljenja, vlažnost lesa, bukev (Fagus sylvatica L.)
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2005
Založnik:[D. Lapanja]
Št. strani:IX, 47 f., [25 f. pril.]
Kraj:Ljubljana
UDK:630*827.3+630*812.211
COBISS.SI-ID:1318537 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:535
Število prenosov:135
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na: Bookmark and Share

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj