izpis_h1_title_alt

Vpliv selena na transport živega srebra vzdolž prehranjevalne verige : magistrsko delo
ID Kržišnik, Špela (Avtor), ID Vogel-Mikuš, Katarina (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Zidar, Primož (Komentor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/3260 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Idrija je mesto, ki je poznana po 500‒letnem rudarjenju živega srebra v drugem največjem rudniku na svetu. Vpliv živega srebra je v Idriji še vedno zelo velik, kljub dejstvu, da tam že več kot trideset let ne rudarijo več. V zadnjih dvajsetih letih so pričeli živemu srebru v okolju zaradi njegove strupenosti posvečati veliko pozornost. Večletno rudarjenje je v Idriji pustilo velike posledice za okolje, tla in tudi za zdravje ljudi. Živo srebro je kemijsko zelo aktivno, prisotno je v verigi biogeokemijskega kroženja in globalnega razširjanja. Proučuje se ga zaradi njegovih pretvorb v okolju ter kopičenja v prehranjevalnih verigah. Koncentracija živega srebra se je tekom rudarjenja in predelave rude v tleh močno povečala. Danes so v tleh še vedno prisotne koncentracije živega srebra nad dovoljeno mejno vrednostjo (0,05 mg kg-1 suhe snovi), vendar pa so le-te še zmeraj nižje od časa rudarjenja. Z magistrskim delom smo hoteli ugotoviti, ali selen (Se) vpliva na privzem in transport živega srebra preko prehranjevalne verige. Najprej smo proučili, kako različne koncentracije živega srebra in selena vplivajo na rast rastlin in privzem različnih elementov v rastline. Zemljo smo tretirali z različnimi koncentracijami živega srebra in vanjo posadili solato. Po štirinajstih dneh rasti smo na solato, foliarno nanesli raztopino selena. Nadalje so nas zanimale koncentracije živega srebra in selena v rakih enakonožcih, ki smo jih hranili s solato, tretirano z različnimi koncentracijami živega srebra. Rezultati kažejo, da vnos Se zavira prenos Hg preko prehranjevalne verige. Biofortifikacija rastlin s Se lahko tako pomembno prispeva k zmanjšanju vnosa Hg v živalski organizem.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:raki enonožci
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2015
Založnik:[Š. Kržišnik]
Št. strani:XI, 59 str.
UDK:57:543.272.81:543.632.462:502.211(043.2)
COBISS.SI-ID:10843465 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:30.12.2015
Število ogledov:1167
Število prenosov:177
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Influence of selenium on mercury transport along the food chain
Izvleček:
Idrija is a small city well known for its 500 year mining history of mercury (Hg) in the second largest Mg mine in the world. The impact of Hg in Idrija is still very prominent, despite the fact that the mining stopped more than 30 years ago. In the past thirty years lots of attention is paid to Hg in the environment due to its toxicity. Several years of mining in Idrija left a significant impact on the environment, soil and human health. Mercury (Hg) is chemically very active and present in the chain of biogeochemical cycling and global spreading. Hg can undergo several chemical transformations in environment and can accumulate in the food chains with biomagnification pattern. Today the concentration of Hg in the soil at the near vicinity of Idrija still exceed the legal limits (0.05 mg kg-1 of dry matter), but are lower than during the mining period. The master's thesis aimed to investigate whether selenium affects the uptake and transport of mercury through the food chain. First, we examine how different concentrations of Hg and Se affect plant growth and Hg and Se uptake in plants. The substrate was contaminated with different concentrations of Hg and put in the pots where the lettuce was planted. After 14 days of growth the salad was foliarly sprayed with solution of selenium. Furthermore, we were interested in concentrations of Hg and Se in crustaceans, isopods, which were fed with lettuce treated with different combinations of Hg and Se. The results show that foliar spraying with Se lowers Hg concentrations in plants and therefore further in the food chains. Biofortification of plant with Se may therefore contribute to reduction of Hg load in animals and humans.

Ključne besede:Mercury

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj