izpis_h1_title_alt

Elemental composition of wheat, common buckwheat, and tartary buckwheat grains under conventional production
Orožen, Lea (Avtor), Vogel-Mikuš, Katarina (Avtor), Likar, Matevž (Avtor), Nečemer, Marijan (Avtor), Kump, Peter (Avtor), Regvar, Marjana (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://bijh-s.zrc-sazu.si/ABS/SI/ABS/Cont/55_2/ABS_55-2_Orozen%20et%20al%202012.pdf Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Žita in psevdožita so pomemben vir mineralnih elementov v prehrani določenih svetovnih populacij, zato je pomembno izboljšati elementno sestavo žit in zmanjšati vnos neželenih kovin v užitne dele rastlin. V raziskavi smo proučevali akumulacijo mineralnih elementov v zrnju pšenice (Triticum aestivum L.), navadne ajde (Fagopyrum esculentum Moench) in tatarske ajde (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertn.) s polja s konvencionalno pridelavo. Elemente v tleh in zrnju smo analizirali z energijsko disperzijsko rentgensko fluorescenčno spektroskopijo, oziroma rentgensko fluorescenčno spektroskopijo s popolnim odbojem. Zrnje pšenice je imelo višje (p<0.05) koncentracije elementov od zrnja navadne in tatarske ajde. Vsebnosti mineralnih elementov v 100 g zrnja pšenice in ajde so bile višje od vsebnosti navedenih v literaturi za moko pšenice in ajde, kar kaže na izgubo elementov med postopki za pripravo moke. Zaskrbljujoče so visoke vsebnosti nekaterih nezaželenih kovin v pšenici in ajdi. Iz rezultatov je razvidno, da navadna in tatarska ajda v zrnju akumulirata manj nezaželenih kovin kot pšenica.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:dietary reference intake, energy dispersive X-ray fluorescence spectrometry, metals, minerals, trace elements, total reflection X-ray fluorescence spectrometry
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano (r6)
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2012
Založnik:Društvo biologov Slovenije
Št. strani:str. 13-24
Številčenje:Vol. 55, št. 2
UDK:581
ISSN pri članku:1408-3671
COBISS.SI-ID:2715471 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:377
Število prenosov:179
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Gradivo je del revije

Naslov:Acta biologica slovenica
Skrajšan naslov:Acta biol. slov.
Založnik:Društvo biologov Slovenije
ISSN:1408-3671
COBISS.SI-ID:68526592 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Elemental composition of wheat, common buckwheat, and tartary buckwheat grains under conventional production
Izvleček:
The elemental composition of cereal and pseudocereal grain is believed to significantly affect the portions of the minerals supplied for particular human populations. Therefore, care needs to be taken to improve the availability of the essential elements and to decrease unwanted metal accumulation in edible plant parts. In the present study, we have investigated the element accumulation in the grain of wheat (Triticum aestivum L.), common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench), and tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertn.), harvested from the same field under conventional grain production. Soil and grain element compositions were analysed using energy dispersive X-ray fluorescence spectrometry and total reflection X-ray fluorescence spectrometry. The wheat grain shows significantly higher (p<0.05) higher element concentrations than both of the buckwheat species tested. The contents of elements in 100 g grain were higher than the concentrations listed in the literature for wheat and buckwheat flours, which indicates significant losses of elements during milling and polishing. Concerns are raised due to the high and unwanted metal accumulation in wheat and buckwheat. The data indicate that both of these buckwheat species accumulate less metal contaminants when compared to wheat.

Ključne besede:energijska disperzijska rentgenska fluorescenčna spektroskopija, elementi v sledeh, kovine, minerali, prehranski referenčni vnosi za odrasle, rentgenska fluorescenčna spektroskopija s popolnim odbojem

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj