izpis_h1_title_alt

Vključevanje živali v ustanove za izvendružinsko vzgojo : diplomsko delo
Bunderšek, Suzana (Avtor), Rapuš-Pavel, Jana (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/2505 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
V teoretičnem delu diplomskega dela opišem, kakšno vlogo za človeka imajo živali v različnih obdobjih njegovega življenja. Z opredelitvijo strokovnih oblik dela z živalmi in predstavitvijo živalskih vrst poskušam prikazati koristnost interakcije med živaljo in človekom. Osredotočim se na otroke in mladostnike, ki bivajo v ustanovah za izvendružinsko vzgojo in na življenje v teh ustanovah. Predstavim, kakšne so prednosti vključevanja živali v vzgojne ustanove in vzgojno delo, opozorim pa tudi na slabosti in tveganja. V empiričnem delu s kvantitativno-kvalitativno raziskovalno metodo raziščem, v kakšnem obsegu in na kakšne načine so živali vključene v vzgojno delo ustanov kot tudi v same ustanove za izvendružinsko vzgojo v Sloveniji. Zanima me tudi, kaj vzgojitelji/-ce omenjenih ustanov menijo o vključevanju živali v te ustanove ter kakšne so njihove izkušnje in znanja o tej obliki dela. Vzorec predstavlja 73 vzgojiteljev/-ic, ki so izpolnjevali anketni vprašalnik in en vzgojitelj, ki je prispeval svoj pogled skozi pogovor. Rezultati so pokazali, da v samih ustanovah živali praktično ni stalno prisotnih. Vzgojitelji/-ce se sicer zavedajo pomena živali in jih vključujejo v svoje vzgojno delo na različne načine. Področje aktivnosti in terapije s pomočjo živali jim je manj poznano. Izpostavljajo določene zadržke in ovire, ki se pojavljajo pri vključevanju živali v vzgojne ustanove in so vezane predvsem na sistemsko ureditev tega področja. Nekateri podajajo predloge, kako bi lahko bile živali bolj vključene, saj si po poročanju vzgojiteljev otroci/mladostniki želijo stikov z živalmi.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:živali v vzgoji, čustvene in vedenjske težave, vzgojni zavodi
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2014
Založnik:[S. Bunderšek]
Št. strani:VII, 84 str., [26] str. pril.
UDK:636.045:364-214(043.2)
COBISS.SI-ID:10233929 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:662
Število prenosov:166
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Integration of animals in residential care facilities
Izvleček:
The theoretical part of the thesis provides insight into the role animals play in different periods of a person’s life. The usefulness of human-animal interaction is demonstrated with a description of the ways of working with animals and the presentation of different animal species. The emphasis is put on children and minors placed in residential care facilities. While the advantages of introducing animals into residential care facilities are provided, the weaknesses and risks are also pointed out. In the empirical part, a mixed quantitative-qualitative research method was used to find in what ways and to what extent animals are included in educational activities as well as present in residential care facilities in Slovenia. An important question this dissertation poses is what care workers think about introducing animals into institutions where they work, what are their experiences and knowledge. The sample represents 73 care workers who filled in the questionnaire and one care worker who contributed his point of view through an open conversation. The results have shown that there are no animals permanently staying at institutions. The care workers are aware of the benefits that contact to animals could have for children and they involve animals in their work in different manners. The Animal Assisted Activity/Therapy are less known to them. They do express certain difficulties and obstacles that occur while integrating animals in residential care facilities and are mostly bound to the systematical regulations of the area. Some care workers are giving suggestions on how the animals could be more integrated, as care workers report that children/minors are expressing the need to have a contact with animals.


Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj