izpis_h1_title_alt

Dejanska in katoliška morala : sociološki vpogledi in preizkusi na Slovenskem
ID Flere, Sergej (Avtor), ID Lavrič, Miran (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://dk.fdv.uni-lj.si/dr/dr44flerelavric.pdf Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Avtorja proučujeta strukturo dejanske katoliške morale med študentkami in študenti (N= 1.325) v Sloveniji, leta 2002. Izhodiščno sta oblikovana dva skupka trditev: prvi se nana{a na tradicionalno katekizemsko moralo, ki se osredotoča na grešno vedenje, drugi pa je prevzet iz (domnevno) Jezusovih stavkov, ki se nanašajo na moralnost. Analiza je pokazala, da vsi elementi katoliške morale pozitivno korelirajo z deklarirano pripadnostjo katolištvu, še bolj pa z vsebinsko katoliško vernostjo. Faktorska analiza je pokazala, da so trditve, ki nakazujejo "Jezusovo moralo", neposredno povezane z vsebinskim katoliškim verovanjem, tiste, ki so prevzete iz katekizemske miselnosti, pa so povezane s psihološko avtoritarnostjo. V tem smislu avtorja ugotavljata, da cerkev očitno izgublja moč kot tradicionalistična moralna avtoriteta med katoliškimi verniki, ki se vračajo h krščanskim temeljem in v primerjavi s cerkvenimi (katekizemskimi) resneje jemljejo neposredne svetopisemske etične imperative.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:morala, kateheza
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FDV - Fakulteta za družbene vede
Leto izida:2003
Št. strani:Str. 95-104
Številčenje:Letn. 19, št. 44
PID:20.500.12556/RUL-6509 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:27
ISSN pri članku:0352-3608
COBISS.SI-ID:22696285 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2014
Število ogledov:1681
Število prenosov:268
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Družboslovne razprave
Skrajšan naslov:Družbosl. razpr.
Založnik:Slovensko sociološko društvo, Fakulteta za družbene vede
ISSN:0352-3608
COBISS.SI-ID:7530242 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Izvleček:
The authors study the structure of factual Catholic morality among higher education students (N=1.325) in Slovenia, 2002. Two sets of stands were initially formulated: one pertaining to traditional Cathechism morality, focusing on sinful behaviour, and another extracted from the alleged original Jesus' sayings on morality. The analyses showed that those declaring themselves as Catholics were more likely to agree with all assertions, whereas those identified as 'substantially religious' were even more so. Further factorial analysis indicated that Jesus' morality items fell within a Catholic belief component, whereas Cathechism ones fell within a component linked to psychological authoritarianism. In that sense, it is argued that theChurch is loosing its traditionalist moral authority among the believers, who are recurring to the Christian roots and considering the New Testament as their source of morality rather than the Cathechism of Catholic Church.

Ključne besede:morals, catechesis

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj