izpis_h1_title_alt

Priprava in karakterizacija površinskega sistema iz utekočinjenega lesa in melamin-urea-formaldehidnih smol : diplomsko delo - visokošolski strokovni študij
Lavrič, Andrej (Avtor), Petrič, Marko (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Budija, Franc (Komentor), Šernek, Milan (Recenzent)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,23 MB)

Izvleček
Pripravili smo površinske premaze na osnovi utekočinjenega lesa. Utekočinjali smo les črnega topola, za reagent smo uporabili dietilen glikol in glicerol, kot katalizator pa žveplovo (VI) kislino. Trem različnim vrstam utekočinjenega lesa, ki smo jih pripravili, smo dodali melamin-urea-formaldehidne smole (Meldur H97, Meldur IV in Meldur MS4). Pripravili smo več različnih premaznih formulacij ter za vsak tip utekočinjenega lesa izbrali po eno, ki smo jo uporabili za nadaljnje preskuse. Izbrane površinske premaze smo v 1 uri utrdili v sušilniku pri 135 °C. Določili smo trdoto in prožnost premazov, njihovo oprijemnost na površino lesa, odpornost premazov proti hladnim tekočinam in odpornost proti suhi in vlažni toploti. Ugotovljene lastnosti smo primerjali z lastnostmi komercialnega premaza na vodni osnovi. Ugotovili smo, da trdota utrjenih premazov od časa utrditve začne počasi padati. Rezultati odpornosti premazov proti hladnim tekočinam so pokazali, da imajo novonastali premazi slabšo odpornost proti vodi, kavi in alkoholu, medtem ko se odpornost proti olju in acetonu ne razlikujeta od odpornosti komercialnega premaza. Izvedli smo tudi infrardečo (FT-IR) analizo spektrov tekočih in utrjenih premazov. FT-IR analiza je pokazala nastanek novih absorpcijskih trakov pri vseh utrjenih premazih.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:površinski premaz, utekočinjen les, melamin-urea-formaldehidne smole, FT-IR
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2011
Založnik:[A. Lovšin]
Št. strani:X, 73 f.
Kraj:Ljubljana
UDK:630*829.1
COBISS.SI-ID:1977225 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:812
Število prenosov:231
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Preparation and characterisation of coating system based on liqefied wood and melamine-urea-formaldehyde resins : graduation thesis - higher professional studies
Izvleček:
We prepared surface coatings based on liquefied wood. Black poplar wood with diethylene glycol and glycerol as reagents and sulphuric acid (VI) as a catalyst were used for liquefaction. Three types of liquefied wood were prepared, to which melamine-urea-formaldehyde resins (Meldur H97, Meldur IV and Meldur MS4) were added. Various coating formulations were prepared. From these, one formulation for each type of liquefied wood was selected for further testing. The selected coatings were cured in a drying chamber at 135 °C for 1 hour. The hardness and flexibility of the coatings, the coating adhesion to the surface, the resistance of the coating to cold liquids and the resistance to dry and wet heat were determined. The results were compared with the properties of a commercial waterborne, two- component coating. We concluded that the hardness of the coating is decreasing slowly from the time of consolidation. The test results of the resistance of the coating to cold liquids showed that the new coatings have reduced resistance to water, coffee and alcohol, while their resistance to oil and acetone is comparable to the resistance of the commercial coating. Furthermore, the infrared (FT-IR) spectra analysis of liquid and cured films of the coatings was performed, which showed the occurrence of new absorption bands on the spectra.

Ključne besede:surface coating, liquefied wood, melamine-urea-formaldehyde resins, FT-IR

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj