izpis_h1_title_alt

Diagnostic use of profieciency testing in dairy laboratory
ID Hanuš, Oto (Avtor), ID Genčurová, Václava (Avtor), ID Hering, Pavel (Avtor), ID Klimeš, Miloš (Avtor), ID Jedelská, Radoslava (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-L4V6DP7T Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
The composition of raw milk (RM) is important for milk recording, herd improvement, payment of milk and for quality evaluation. The reliability of routine analytical results is therefore significant. A mistake occurrence could jeopardize the efficiency of results. Milk laboratories (ML) perform the systems of analytical quality assurance. Proficiency tests are carried out usually by 10 RM samples with modified variability of components. At evaluation the system of Euclidian distance (Re=( 2+sd2)0,5) for participants order according to their analytical result reliability is used. Two specificaly modified types (designs) of systematic diagnostical graphs were constructed on the Re basis. The first type of flow diagnostical diagram for RM analysators is based on Shewhart s diagram principles for Re parameter (alternating system of result rendering before and after calibrations). The second type is based on analysator set comparisons before (proficiency test results) and after calibration (success of calibration) by Re. The opposite comparison is possible and valuable as well. It makes possible the diagnosis and incidental co-ordinating of the corrections in the case of the unconformity occurrence. The positive contributions of the developed diagnostic graphics system are expected to: - improvement of estimation of unconformity sources of RM routine analytical results, their origin and character; - determination and improvement of incidental result corrections and instrument repairs; - improvement of reliability of routine results of RM analyses in general.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:milk, dairy laboratories, proficiency testing, quality
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:Biotehniška fakulteta
Leto izida:2004
Št. strani:Str. 37-42
Številčenje:Letn. 84, št. 1
PID:20.500.12556/RUL-61696 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:637.1
ISSN pri članku:1581-9175
COBISS.SI-ID:1677960 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:10.07.2015
Število ogledov:1179
Število prenosov:171
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Acta agriculturae Slovenica
Skrajšan naslov:Acta agric. Slov.
Založnik:Biotehniška fakulteta
ISSN:1581-9175
COBISS.SI-ID:213840640 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Diagnostična uporaba preverjanja usposobljenosti mlekarskih laboratorijev
Izvleček:
Sestava surovega mleka (SM) je pomembna za kontrolo proizvodnje, selekcijo, plačevanje in vrednotenje kakovosti mleka. Zanesljivost rutinskih metod je ključnega pomena, ker bi napake ogrozile verodostojnost rezultatov. Mlekarski laboratoriji vpeljujejo sisteme za zagotavljanje kakovosti analitskih postopkov. Preverjanje usposobljenosti se izvaja navadno na 10 vzorcih SM z različno vsebnostjo osnovnih sestavin. Za preverjanje zanesljivosti analitskih rezultatov se pogosto uporablja sistem Evklidskih distanc (Re=( 2+sd2)0,5). Na osnovi Re sta bili zasnovani dve modifikaciji modela diagnostičnih grafov. Prvi tip diagramov poteka za analizo SM temelji na Shewhart ovem diagramu za parameter Re (sistem za določitev rezultata pred in po kalibraciji). Drugi tip temelji na primerjavi serij rezultatov pred in po kalibraciji z uporabao Re. Primerjava omogoča diagnozo in korekcije v primeru neskladja rezultatov. Od razvoja diagnostičnega grafičnega sistema si obetamo izboljšano določitev virov in narave neskladnosti analitskih rezultatov rutinske kontrole sestave SM, izboljšanje in korekcij rezultatov in instrumentov ter izboljšanje zanesljivosti rutinski rezultatov analize SM na splošno.

Ključne besede:mlekarstvo, laboratoriji, usposobljenost, preverjanje, mleko, kakovost

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj