izpis_h1_title_alt

Milk production in the post-genomic era
ID Frajman, Polona (Avtor), ID Dovč, Peter (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-689UHB02 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Milk plays an important role in human nutrition. Nowadays, dairy industry is oriented in the production of increasing number of different milk products and technological properties of milk are gaining more and more attention. Introduction of recombinant DNA technologz in the early 1970 and development of molecular genetics enabled studies of the organization of milk protein genes and mechanisms involved in their expression. Genome research in farm animals was oriented in production of low-density genetic maps with the emphasis on the genetic variation in some functionally important regions. In the public databases, 1598 cattle genes have already been mapped and partially sequenced by the end of 2003. In addition, numerous quantitative trait loci (QTL) were mapped for economically important traits. Typical examples include milk yield and milk composition in dairy cattle. The availability of genomic DNA sequences for a number of potential candidate genes with an impact on production traits allowed construction of cattle genome microarrays. Functional studies of milk protein genes revealed the impact of different genetic variants on technological properties of milk. Genomics approach thus offers an entirely new way to identify complex interactions among milk protein genes other genes involved in milk production and elucidation of the complex regulatory network allowing efficient milk production in the mammary gland.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:milk production, technological properties, lactoproteins, molecular genetics, quantitative trait loci, QTL, genomics, micro array
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:Biotehniška fakulteta
Leto izida:2004
Št. strani:Str. 109-119
Številčenje:Letn. 84, št. 2
PID:20.500.12556/RUL-61605 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:637.1
ISSN pri članku:1581-9175
COBISS.SI-ID:1674632 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:10.07.2015
Število ogledov:2250
Število prenosov:306
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Acta agriculturae Slovenica
Skrajšan naslov:Acta agric. Slov.
Založnik:Biotehniška fakulteta
ISSN:1581-9175
COBISS.SI-ID:213840640 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Proizvodnja mleka v post-genomski dobi
Izvleček:
Sodobna mlekarska industrija se zaradi pomembnosti mleka v človeški prehrani usmerja v proizvodnjo vse večjega števila različnih mlečnih proizvodov, pri čemer v ospredje stopajo tehnološke lastnosti mleka. Uvajanje tehnik rekombinantne DNA v zgodnjih sedemdesetih in razvoj molekularno-genetskih tehnik sta omogočila raziskovanje organizacije mlečnoproteinskih genov ter mehanizmov, ki uravnavajo njihovo izražanje. Določanje nukleotičnega zaporedja celotnih genomov je postalo mogoče z razvojem zmogljivih orodij genomike. Raziskave genomov ekonomsko pomembnih domačih živali so bile usmerjene v proizvodnjo genskih kart z nizko gostoto in s poudarkom na genetskih variabilnosti funkcionalno pomembnih genov. V javno dostopnih podatkovnih zbirkah se je do konca leta 2003 nahajalo 1598 kartiranih in deloma sekvenciranih genov goveda. Kartiranih je bilo tudi mnogo kvantitativnih lokusiv (QTL) za ekonomsko pomembne lastnosti, kot so npr. količina in sestava mleka pri mlečnih pasmah goveda. Dostopnost genomskih zaporedij DNA za številne kandidatne gene z vplivom na proizvodne lastnosti je omogočila konstrukcijo genomskih mikromrež goveda. Funkcionalne študije mlečnoproteinskih genov so pokazale, da genetske variante vplivajo na tehnoloske lastnosti mleka. Genomski pristop ponuja povsem novo pot pri proucevanju zapletenih interakcij med mlečnoproteinskimi geni drugimi geni, ki so vključeni v kompleksno regulacijo učinkovite sinteze mleka v mlečni žlezi.

Ključne besede:mleko, prireja, tehnološke lastnosti, lactoproteini, molekularna genetika, kvantitativni locusi, QTL, genomika, mikromreže

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj