izpis_h1_title_alt

Vpliv ekstraktivov na naravno odpornost jedrovine kostanjevine (Castanea sativa Mill.) : diplomski projekt
Krapež, Daša (Avtor), Humar, Miha (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Oven, Primož (Recenzent)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/du1_krapez_dasa.pdf Novo okno

Izvleček
Kostanjevino uvrščamo med najbolj naravno odporne slovenske lesne vrste. V literaturi zasledimo, da je najpomembnejši dejavnik naravne odpornosti kostanjevine vsebnost velikega deleža ekstraktivnih snovi. Želeli smo raziskati, kako na naravno odpornost kostanjevine vplivajo ekstraktivi in kakšen je njihov delež. Izdelali smo vzorce iz jedrovine pravega kostanja, izprali ekstraktive s 3 različnimi topili in vzorce izpostavili 5 glivam razkrojevalkam lesa: Gloeophyllum trabeum, Antrodia vaillantii, Pleurotus ostreatus, Trametes versicolor in Stereum hirsutum. Glivam razkrojevalkam smo izpostavili tudi neekstrahirane vzorce in kontrolne vzorce bukovine ter smrekovine. Izgubo mase po 12 tednih smo določili gravimetrično. Ugotovili smo, da se odpornost vzorcev jedrovine pravega kostanja proti glivam z delnim izpiranjem ekstraktivov bistveno ne zniža. Naravna odpornost je po ekstrakciji nekoliko slabša, vendar povezana z vsebnostjo ekstraktivov. Tudi ekstrahirana jedrovina pravega kostanja je dobro odporna proti glivam, neekstrahirano pa lahko uvrstimo v najvišji odpornostni razred (izguba mase okoli 1 %).

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:les, pravi kostanj, naravna odpornost, glive razkrojevalke, ekstraktivi
Vrsta gradiva:Delo diplomskega projekta/projektno delo (mb13)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2011
Založnik:[D. Krapež]
Št. strani:XII, 49 f.
Kraj:Ljubljana
UDK:630*841
COBISS.SI-ID:1954441 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:486
Število prenosov:253
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na: Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Izvleček:
Sweet chestnut wood is considered as one of the most durable Slovenian domestic wood species. There are several reports that the most important factor influencing wood durability are extractives. To find out if sweet chestnut wood durability is based on extractives and their contents, specimens were extracted and exposed to 5 different fungal species: Gloeophyllum trabeum, Antrodia vaillantii, Pleurotus ostreatus, Trametes versicolor and Stereum hirsutum. A part of specimens was extracted with soxhlet extraction with 3 different solvents. Fungal decay was determined gravimetrically after 12 weeks of exposure. In parallel, Norway spruce and beech wood samples were exposed to the wood decay fungi as well. Our results indicate that influence of extractives on wood durability is important although natural durability of sweet chestnut heartwood specimens after extraction is not significantly lowered. It can be resolved that natural durability of non-extracted sweet chestnut heartwood can be classified as very durable against fungal decay (mass loss lower than 1 %).

Ključne besede:wood, sweet chesnut, natural durability, decay fungi, extractives

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj