izpis_h1_title_alt

Utelešenje sebstva in izgradnja identitete ob spominu na hrano
ID Kotnik, Vlado (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://dk.fdv.uni-lj.si/tip/tip20015Kotnik.PDF Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Prispevek govori o telesu, identiteti, spominu ter subjektiviteti kot socialnih produktih hrane in predstavlja neobičajno dilemo, kako misliti hranokot fenomen antropologije vsakdanjega življenja in antropologije lastnega sveta. Zdi se, da je hrana močno povezana z družbenim življenjem vsakega posameznika in pomembno zaznamuje skozi geste hranjenja in prehranjevanja človeka, njegovo mentaliteto in identiteto. Osnovni namen proučevanja je pogledati v samo strukturo simbolnih pomenov in družbenih učinkov hrane in hranjenja, ki jih imata na konkretne in partikularne subjekte. Hrana determinira vsakdan, kreira človekovo telo, transmitira spomin, konstruira mentaliteto in subjektiviteto. Raziskovanje temelji na analizi in interpretaciji pridobljenega empiričnega gradiva, ki je podprto z določenimi teoretskimi koncepti (Deborah Lupton, Claude Lévi-Straussa, Marcela Maussa, Anne Freud, Michela Foucaulta in drugih).

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:človekovo telo, hrana, identiteta, vsakdanje življenje
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FDV - Fakulteta za družbene vede
Leto izida:2001
Št. strani:Str. 861-880
Številčenje:Letn. 38, št. 5
PID:20.500.12556/RUL-5596 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:316.6
ISSN pri članku:0040-3598
COBISS.SI-ID:20845917 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2014
Število ogledov:1605
Število prenosov:302
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja
Skrajšan naslov:Teor. praksa
Založnik:Fakulteta za družbene vede
ISSN:0040-3598
COBISS.SI-ID:763652 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Izvleček:
The article deals with the body, identity, memory and subjectivity as social products of food. It presents an unusual dilemma how to think food as a phenomenon of anthropology of everyday life and anthropology of one's own world. It seems that the food is strongly connected to the social life of every individual and importantly defines a human being, his/her mentality and identity through eating. A basic aim is to look at the very structure of symbolic meanings and social effects of food and eating on the concrete and particular subjects. Food determines everyday life; it creates human body, transmits memory, and constitutes mentality and subjectivity. The article consists of analysis and interpretation of the gathered empirical materials, supported by selected theoretical concepts (Deborah Lupton, Claude Lévi-Strauss, Marcel Mauss, Anna Freud, Michel Foucault and others).

Ključne besede:human body, food, identity, everyday life

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj