izpis_h1_title_alt

Podobe elektronske demokracije
ID Oblak Črnič, Tanja (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://dk.fdv.uni-lj.si/tip/tip20022Oblak.PDF Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Pojem "elektronska demokracija" je v znanstvenem in tudi vsakdanjem političnem diskurzu prisoten že vsaj tri desetletja, v slovenskem prostoru pa se zaenkrat pojavlja z nekoliko zamude, vendar zelo hitro. Članek spremlja pojem elektronske demokracije skozi čas in pokaže , da so številne ideje, ki so se vključevale v njegov razvoj, ne le izjemno kompleksne, ampak v mnogih ozirih tudi izključujoče. Analiza značilnosti elektronske demokracije se zaradi te obsežnosti omejuje le na specifičen del idej, in sicer na tiste, ki zadevajo medsebojno prepletene procese komuniciranja in javnega delovanja. Osrednje vprašanje, s katerim se ukvarja, pa je: Ali smo z razmahom sodobnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij bliže uresničiti nekaterih zahtevnih predpostavk demokratičnega življenja?

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:množični mediji, elektronski mediji, elektronska demokracija, sociologija kulture
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FDV - Fakulteta za družbene vede
Leto izida:2002
Št. strani:Str. 155-169
Številčenje:Letn. 39, št. 2
PID:20.500.12556/RUL-5112 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:316
ISSN pri članku:0040-3598
COBISS.SI-ID:4224798 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2014
Število ogledov:1499
Število prenosov:261
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Teorija in praksa. revija za družbena vprašanja
Skrajšan naslov:Teor. praksa
Založnik:Fakulteta za družbene vede
ISSN:0040-3598
COBISS.SI-ID:763652 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Neznan jezik
Izvleček:
The term "electronic democracy" has been present in the scholarly and popular discourses for more than three decades. It was introduced in Slovenia with some delay, but is now becoming well known. The paper analyses a development of the notion through time and addresses various ideas that contributed to itscontemporary understanding. However, theoretical and ideal contributions to electronic democracy were very complex and to some extent even mutually exclusive. This makes the fashionable expression not only very complex but also vividly contested. As a consequence, the article is limited to a specific set of ideas, in particular to those, which are related to communication and public participation processes. The central question of the paper is therefore: Does the spread of new communication and information technologies lead any closer to the realisation of certain demanding assumptions of democratic life?


Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj