izpis_h1_title_alt

Animal production systems as a selective environment for antibiotic resistance genes
ID Ambrožič, Jerneja (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://aas.bf.uni-lj.si/zootehnika/100-2012/PDF/100-2012-1-7-17.pdf Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
In the last decade antibiotic usage in animal production systems has received a considerable public attention. The use, overuse and misuse of antibiotics provided an excellent environment for the selection and dissemination of antibiotic resistant bacteria and resistance genes across a wide diversity of bacteria, mainly through horizontal gene transfer. Resistance genes move between animal and human bacteria mainly through the food chain. Thus resistance generated in animal production environments could result in the loss of effectiveness of antibiotics used for the treatment of human diseases. The increasing threat of emerging bacterial pathogens resistant to a variety of antibiotics and the economic and human burden have moved the legislators in EU to ban antibiotic usage in animal food production as growth promoters in 2006 and recently proposed further non-binding recommendations toban antibiotics for prophylactic use too. The costs for such actions will presumably be much lower in comparison to the costs of leaving the issue as itis. However, in non EU countries such measures have not been adopted yet. The mechanisms and examples of antibiotic resistance development and dissemination are described, focusing on antibiotics used both in human and veterinary medicine and animal food production.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:animal production, antibiotics, resistance genes, food
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2012
Št. strani:Str. 7-17
Številčenje:Letn. 100, št. 1
PID:20.500.12556/RUL-418 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:636:575:579
ISSN pri članku:1581-9175
COBISS.SI-ID:3084168 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2014
Število ogledov:1554
Število prenosov:293
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Acta agriculturae Slovenica
Skrajšan naslov:Acta agric. Slov.
Založnik:Biotehniška fakulteta
ISSN:1581-9175
COBISS.SI-ID:213840640 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Izvleček:
V zadnjem desetletju je uporaba antibiotikov v živinoreji pritegnila pozornost širše javnosti. Nenadzorovana, prekomerna in nenamenska uporaba antibiotikov je, predvsem preko mehanizma horizontalnega prenosa genov, omogočila selekcijo in širjenje proti antibiotikom odpornih bakterij in genov z zapisi za odpornost. Prenos odpornih bakterij oziroma genov z zapisi za odpornost med človekom in živalmi poteka predvsem preko prehranjevalne verige. Posledično lahko odporne bakterije ali geni z zapisom za odpornost, ki izvirajo iz živinorejskega okolja, zmanjšajo učinkovitost zdravljenja bakterijskih okužb z antibiotiki pri človeku. Vse večja grožnja pojavljanja novih večkratno odpornih patogenih bakterij, ter kot posledica vpliv na zdravje ljudi in tudi ekonomska škoda, so pripeljali do odločitve Evropske skupnosti, da od leta 2006 prepove uporabo antibiotikov kot pospeševalcev rasti v živinoreji. Nedavno pa so sprejeli tudi priporočilo, po katerem naj se antibiotikov v živinoreji ne bi uporabljalo več niti za profilakso. V večini držav izven EU podobne zakonodaje še niso sprejeli. V tem članku so opisani primeri razvoja in pojavljanja odpornosti proti antibiotikom, ki se uporabljajo tako v humani medicini in veterini, kot posledica mnoične uporabe v živinoreji.

Ključne besede:živinoreja, antibiotiki, odpornost, geni, živila

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj