izpis_h1_title_alt

Detection and comparison of the sensory quality of wild and farmed brown trout (Salmo trutta) by consumers
ID Pohar, Jurij (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://aas.bf.uni-lj.si/zootehnika/98-2011/PDF/98-2011-1-45-50.pdf Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
To compare the sensorial quality of wild and farmed brown trout 34 consumer were asked to decide which of the two samples presented to them in double blind test was preferred regarding appearance, aroma, juiciness, mouth feeling and general impression if difference in mentioned traits between both samples was detected. Results showed that for all traits at least 75% of consumers stated that they noticed difference. For appearance and aroma wild trout was preferred, for juiciness and mouth feeling farmed trout was favored. General impression of wild brown trout was favored by 15 consumers, while 16 consumers regarding this trait preferred farmed brown trout. Meaning and importance of results from consumers' panel test for positioning of products from fish farming and fisherz is discussed.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:fish, brown trout, Salmo trutta, sensory quality, consumers, farming, fisheries
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2011
Št. strani:Str. 45-50
Številčenje:Letn. 98, št. 1
PID:20.500.12556/RUL-384-f7bfa025-769f-5c76-ca2f-045349bf564b Povezava se odpre v novem oknu
UDK:641
ISSN pri članku:1581-9175
COBISS.SI-ID:2899848 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2014
Število ogledov:2134
Število prenosov:475
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Acta agriculturae Slovenica
Skrajšan naslov:Acta agric. Slov.
Založnik:Biotehniška fakulteta
ISSN:1581-9175
COBISS.SI-ID:213840640 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Izvleček:
V dvojnem slepem testu smo 34 porabnikov zaprosili, da povedo, ali so zaznali razlike glede izgleda, arome, sočnosti, okusa v ustih in splošnega vtisa med prostoživečimi potočnimi postrvmi in v ribogojnici vzrejenimi potočnimi postrvmi. Tiste, ki so razlike zaznali, smo zaprosili, naj povedo kateri od obeh vzorcev je bil glede na omenjene lastnosti po njihovem mnenju boljši. Rezultati so pokazali, da je za vsako od lastnosti najmanj 75 % porabnikov menilo, da so zaznali razliko med obema vzorcema. Glede izgleda in arome so dali prednost prostoživečim postrvim, glede sočnosti in okusa vzrejenim postrvim, glede splošnega vtisa pa je 15 porabnikov dalo prednost prostoživečim in 16 vzrejenim ribam. Pomen in pomembnost rezultatov, ki jih dobimo s tovrstnimi testi pri porabnikih smo vrednotili v kontekstu pozicioniranja rib in izdelkov, ki izvirajo iz akvakulture ali ribištva.

Ključne besede:ribe, potočna postrv, Salmo trutta, senzorična kakovost, porabniki, reja, ribolov

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj