izpis_h1_title_alt

Mahovi kot bioindikatorji onesnaženosti zraka z organskimi onesnažili : diplomsko delo - univerzitetni študij
ID Milojković, Vid (Avtor), ID Batič, Franc (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Jeran, Zvonka (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,40 MB)
MD5: 66D5FA396B8DF157511D197640FEE9B2
PID: 20.500.12556/rul/acb85cf0-4990-4a90-9381-62838db74939

Izvleček
V diplomski nalogi je obravnavan used obstojnih organskih polutantov, natančneje policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH) v mahu štorovo sedje (Hypnum cupressiforme Hedw.). PAHi predstavljajo nevarnost za človekovo zdravje in okolje, zato so na seznamu veliko držav, katerih cilj je te spojinenadzorovati in zmanjševati. Vzorci mahov so nabrani na petnajstih ploskvah v gozdnem prostoru po vsej Sloveniji. Za določitev koncentracij PAHovv mahovih je uporabljena plinska kromatografija z masno spektrometrijo. Najvišje povprečne koncentracije so ugotovljene za fenantren, fluoranten, piren in naftalen, ki so v ozračju prisotni predvsem zaradi emisij prometa in kurjenja fosilnih goriv. Višje koncentracije so izmerjene na šestih ploskvah vrelativni bližini urbanih središč, prometnic in turističnih območij. Prevladujejo koncentracije nizko molekularnih PAHov. V primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami, je v Sloveniji v mahovih ugotovljena nizka vsebnost PAHov.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:bioindikacija, mahovi, policiklični aromatski ogljikovodiki, Slovenija
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[V. Milojković]
Leto izida:2013
Št. strani:VIII, 42 str.
PID:20.500.12556/RUL-38107 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:630*18(043.2)=163.6
COBISS.SI-ID:3605670 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:10.07.2015
Število ogledov:2326
Število prenosov:292
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Mosses as bioindicators of air pollution with organic pollutants
Izvleček:
In this thesis the deposition of persistant organic pollutants, specifically polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) is analysed in the moss species Hypnum cupressiforme Hedw. PAHs pose a threat to human health and the environment, therefore many of them are listed in many countries as substances that have tobe controlled and reduced. Samples were collected at fifteen plots in the forest environmet across Slovenia. Gas chromatography with mass spectrometry was used to determine the concetrations of PAHs in mosses. The highest avarage concentration was found for phenanthrene, fluoranthene, pyrene and naphthalene, which are present in the atmosphere due to traffic emissions and fossil fuel incineration. Higher concentrations were measured in six plots in relative proximity to urban centers, roads and tourist sites. Concentrations of low molecular PAH dominate. In comparison with some other European countries, low PAH concentrations in mosses in Slovenia are found.


Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj