izpis_h1_title_alt

Environmental impact evaluation of innovation in traditional food production lines. Part I : methodological farmework
ID Osojnik Črnivec, Ilja Gasan (Avtor), ID Marinšek-Logar, Romana (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://aas.bf.uni-lj.si/zootehnika/96-2010/PDF/96-2010-1-5-14.pdf Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
In order to improve the knowledge on environmental impacts of current production systems and to find the solutions to reduce the negative impacts effective multi-approach environmental assessment methodologies are required. The environmental impacts assessed in complex systems, such as agriculture and food production, are prone to higher uncertainties. Therefore, field-specific standardization of the assessment procedures based on multiple screening studies are required to make the assessment outcome less vulnerable. The procedure array pairing for the formation of production step emission inventory is an important methodological process in environmental impact assessment. Initial production data was coupled with specialized databases, models found in scientific literature and environmental category characterization guidelines in order to construct an environmental impact methodological framework specific to four case studies of traditional food production.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:food industry, traditional food products, environmental impact, environmental protection
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2010
Št. strani:Str. 5-14
Številčenje:Letn. 96, št. 1
PID:20.500.12556/RUL-345 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:664:504
ISSN pri članku:1581-9175
COBISS.SI-ID:2693768 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2014
Število ogledov:1353
Število prenosov:304
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Acta agriculturae Slovenica
Skrajšan naslov:Acta agric. Slov.
Založnik:Biotehniška fakulteta
ISSN:1581-9175
COBISS.SI-ID:213840640 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Izvleček:
Analiza okoljskih vplivov dejavnosti agroživilskega sektorja je večplastno opravilo, ki nas pogosto privede do precej negotovih ocen. Oceno vpliva na okolje, v kateri hkrati obravnavamo več vidikov obremenjevanja okolja, lahko izboljšamo s področno-specifično standardizacijo postopkov presoje, ki temeljina podlagi konkretnih primerov iy proiyvodnje. Oblikovanje nabora postopkov za pripravo emisijske evidence posameynih proizvodnih korakov je pomemben proces ocenjevanja vplivov na okolje. V našem delu smo eksperimentalne in proizvodne podatke podprli s specializiranimi zbirkami podatkov, modeli iz strokovne literature ter smernicami za karakterizacijo okoljskih kategorij. Predstavljen metodološki okvir smo oblikovali za oceno okoljskega vpliva štirih primerov iz proizvodnje tradicionalnih živil.

Ključne besede:živilska industrija, tradicionalna živila, vplivi na okolje, varstvo okolja

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj