Da bi poskusili razložiti povezavo in vpliv krmljenja pektina iz limonine lupine na prebavo in presnovo, smo izmerili maso vsebine prebavil, maso tkiv prebavil ter izločen in absorbiran dušik pri laboratorijskih podganah. Štiriindvajset rastočih laboratorijskih podgan moškega spola seva Wistar (s povprečno telesno maso 98,8 g 5,3 g) smo 20 dni krmili ad libitum z uravnoteženo krmo, ki je vsebovala kazein kot vir beljakovin. V poskusni krmi smo 96 g pšeničnega škroba zamenjali z 80 g pektina iz limonine lupine in 16 g mešanice rastlinskih olj. Izračunali smo navidezno prebavljivost beljakovin in navidezno biološko vrednost beljakovin ter določili maso posameznih tkiv in vsebine prebavil. V poskusni skupini, ki je imela v krmi pektin, smo izmerili večjo maso tkiv posameznih delov prebavil v primerjavi s kontrolno skupino, s statistično značilnimi razlikami pri tankem in slepem črevesju. Masa vsebine tankega in debelega črevesja je bila statistično značilno večja pri skupini s pektinom. V skupini s pektinom v krmi so živali zaužile značilno manj suhe snovi krme in imele manjše priraste, značilno več izločenega dušika v blatu, pa tudi značilno manj izločenega dušika preko seča. Posledica razlik v izločanju dušika preko blata ali seča je značilno manjša navidezna prebavljivost in navidezna neto izkoristljivost beljakovin, medtem, ko je navidezna biološka vrednost beljakovin ostala nespremenjena.
|