izpis_h1_title_alt

Changes of ashwood pH-value during conventional drying
ID Straže, Aleš (Avtor), ID Torkar, Sandi (Avtor), ID Tišler, Vesna (Avtor), ID Gorišek, Željko (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (280,37 KB)
MD5: 89C0E5FB347BD39D5B521E95714082AE
PID: 20.500.12556/rul/7e7219a9-d1a3-46a1-8b89-55e705d46c7d

Izvleček
Changes of pH of sawn wood during conventional drying were studied. Green ashwood boards (Fraxinus excelsior L.), 25.4 mm in thickness, were exposed to 1 month air drying and to kiln drying using 7 schedules, reached by varying temperature (20°C, 30°C and 65°C) and relative air humidity (33% to 90%). Wood samples for pH and moisture content (MC) determination were taken in successive time interval at 3 board`s depths (1/10, 1/3 and 1/2 of thickness).MC was established gravimetrically. pH-value determination of solid wood water system by suspending wood dust into distilled water was used. The lowest used temperature and duration of drying procedure had not significant influence on wood pH. Wood acidification was confirmed at higher drying temperatures (30°C and 65°C), particularly with lower drying rates and prolongation of the procedure. Among all the factors, drying temperature had the greatest impact on the pH-value of wood.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:ash-wood, pH-value, drying, drying conditions
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2003
Št. strani:Str. 107-124
Številčenje:Št. 71
PID:20.500.12556/RUL-28946 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:630*847.275
ISSN pri članku:0351-3114
COBISS.SI-ID:1122953 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2014
Število ogledov:1289
Število prenosov:222
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Zbornik gozdarstva in lesarstva. forest and wood science & technology
Skrajšan naslov:Zb. gozd. lesar.
Založnik:Gozdarski inštitut Slovenije, Biotehniška fakulteta, Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo
ISSN:0351-3114
COBISS.SI-ID:6206978 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Izvleček:
Raziskovano je bilo spreminjanje pH-vrednosti lesa med procesom naravnega in komorskega sušenja žaganega lesa. Les velikega jesena (Fraxinus excelsior L.), debeline 25 mm, je bil sušen pod sedmimi konstantnimi sušilnimi režimi, z uporabo 3 temperatur (20°C, 30°C in 65°C) in relativnih zračnih vlažnosti med 33% in 90%. Vzporedno je potekalo zračno sušenje jesenovine v spomladanskih kontinentalnih klimatskih razmerah. Določanje pH vrednosti in lesne vlažnosti je potekalo z odvzemanjem vzorcev v zaporednih časovnih intervalih na 3 globinah žaganic (1/10, 1/3 in 1/2 debeline). Lesna vlažnost je bila določena gravimetrično, pH-vrednost lesa pa z vodno ekstrakcijsko metodo. Vrednosti pH jesenovine se pri sušenju z najnižjo temperaturo niso spremenile. Z višanjem temperature sušenja (30°C in 65°C) se je pH jesenovine značilno zmanjšala, še posebej pri daljšem sušenju in ob uporabi vlažnejših klimatskih razmer v komori. Temperatura sušenja je imela med vsemi dejavniki najbolj izrazit vpliv na pH lesa.

Ključne besede:jesenovina, pH-vrednost, sušenje, sušilne razmere

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj