Podrobno

Matematični model peke mesa : magistrsko delo
ID Zupan, Borut (Avtor), ID Žagar, Emil (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (3,25 MB)
MD5: 39F45CB56A89F43BF99B71D792CF4CA6

Izvleček
Matematično modeliranje transportnih pojavov v procesih priprave hrane je ključno za razumevanje njihove dinamike. V tem delu preučujemo proces dvostranske peke mesa z razvojem matematičnega modela za sočasen prenos toplote in mase. Konstitutivne enačbe za prenos toplote in mase temeljijo na Fourierjevem prevajanju in Flory-Hugginsovi teoriji, formulirani za dvofazni transport v poroznem mediju. Preučujemo enodimenzionalni primer za preverjanje modela z uporabo ustreznih robnih pogojev. Rezultate simulacije primerjamo z eksperimentalnimi ugotovitvami, poročanimi v literaturi. Nazadnje primerjamo različne metode reševanja modela in obravnavamo občutljivost modela na različne parametre.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Numerično reševanje parcialnih diferencialnih enačb, numerično reševanje navadnih diferencialnih enačb, matematično modeliranje, termodinamika
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FMF - Fakulteta za matematiko in fiziko
Leto izida:2025
PID:20.500.12556/RUL-174115 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:519.6
COBISS.SI-ID:251060995 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:27.09.2025
Število ogledov:154
Število prenosov:54
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Mathematical model for cooking meat
Izvleček:
Mathematical modeling of transport phenomena in food preparation processes is essential for understanding their dynamics. In this work, we investigate the process of double-sided meat cooking by developing a mathematical model for simultaneous heat and mass transfer. The constitutive equations for heat and mass transfer are based on Fourier’s law of conduction and the Flory-Huggins theory, formulated for two-phase transport in a porous medium. We examine a one-dimensional case to validate the model using appropriate boundary conditions. The simulation results are compared with experimental findings reported in the literature. Finally, we compare different numerical methods for solving the model and analyze the model’s sensitivity to various parameters.

Ključne besede:Numerical solution of partial differential equations, numerical solution of ordinary differential equations, mathematical modeling, thermodynamics

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj