Podrobno

Sinteza karboksifluoresceina
ID Hočevar, Toni (Avtor), ID Svete, Jurij (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,37 MB)
MD5: E9ED01CBE3738ABC310B0F4454DA36D3

Izvleček
V diplomskem delu smo primerjali dve sintezni poti za pripravo karboksifluoresceina: klasično kondenzacijo z metansulfonsko kislino in sintezo v ionski tekočini na osnovi N-metil-2-pirolidona. Prva metoda je dala čist produkt z značilnimi spektralnimi lastnostmi, medtem ko je bila sinteza v ionski tekočini manj učinkovita in je zahtevala dodatno optimizacijo. Rezultati kažejo, da je klasični pristop trenutno zanesljivejši, medtem ko uporaba ionske tekočine predstavlja zanimivo alternativo za nadaljnji razvoj.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Fluorescein, karboksifluorescein, ksantenska barvila, sinteza barvil
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2025
PID:20.500.12556/RUL-172630 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:256000771 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:10.09.2025
Število ogledov:126
Število prenosov:17
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Syntesis of carboxyfluorescein
Izvleček:
This thesis compares two synthetic approaches for the preparation of carboxyfluorescein: a classical condensation using methanesulfonic acid and a synthesis in an ionic liquid based on N-methyl-2-pyrrolidone. The first method yielded a pure product with characteristic spectral features, while the ionic liquid approach was less efficient and required further optimization. The results indicate that the classical method is currently more reliable, whereas the use of ionic liquid offers an interesting alternative for future development.

Ključne besede:Fluorescein, carboxyfluorescein, xanthene dyes, dye synthesis

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj