Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Napredno
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Vpliv različnih tehnoloških praks na količino in kakovost grozdja in vina žlahtne vinske trte (Vitis vinifera L.) sorte 'Pokalca'
ID
Ribolica, Luka
(
Avtor
),
ID
Rusjan, Denis
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(3,01 MB)
MD5: E14B5B37994A26D2DDB99A14D680B40B
Galerija slik
Izvleček
'Pokalca' je v Goriških brdih tradicionalna in obenem v Sloveniji manj znana sorta, ki daje vina z vonjem, ki spominja na slive in rdeče sadeže. Na okusu je vino pikantno, s priokusom, ki spominja na poper. Pri pridelavi grozdja sorte 'Pokalca' se pridelovalci pogosto srečujejo z zelo veliko rodnostjo trt, velikimi podolgovatimi grozdi, na katerih jagode neenakomerno zorijo, kar se odraža v slabši kakovosti grozdja in vina. V Brdih smo izpeljali dvoletno raziskavo na sorti 'Pokalca', pri kateri smo ugotavljali vpliv (i) obročkanja rozg in nanosa bora, (ii) prikrajševanja in (iii) redčenja grozdov na dozorevanje in kakovost grozdja in vina. V obeh letih (2018 in 2019) se je pri obravnavanjih redčenje in prikrajševanje grozdov značilno povečala masa grozdov (200 g–310 g) in vsebnosti topne suhe snovi (21,9–22,6 °Brix), medtem ko smo pri obročkanju v letu 2018 zabeležili značilno večjo vsebnost skupnih kislin (4,81 g/l), ter jabolčne (1,66 g/l) in citronske kisline (0,45 g/l). Jagode na prikrajšanih in redčenih grozdih so imele značilno večji CIRG-indeks, kljub temu, da se vsebnosti posameznih antocianinov (od 0,95 mg/l peonidin-3-glukozida pa vse do 237,7 mg/l malvidin-3-glukozida) niso bistveno razlikovale od jagod preostalih obravnavanj. Prav tako so bila vina, pridelana iz grozdja s trt, kjer je bilo opravljeno redčenje in prikrajševanje, boljše senzorično ocenjena in kot taka potrošniku bolj všečna. Imela so večjo vsebnost dejanskega alkohola (12,9–13,1 vol. %), skupnega ekstrakta (26,9–27,5 g/l) in manjšo vsebnost skupnih kislin (4,7–5,0 g/l). Na podlagi pridobljenih rezultatov se lahko zaključi, da redčenje in prikrajševanje grozdov značilno vpliva na boljšo kemijsko sestavo in senzorično kakovost grozdja in vina sorte 'Pokalca'.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
vinska trta
,
prikrajševanje grozdov
,
obročkanje
,
redčenje
,
grozdje
,
vino
,
kakovost
,
'Pokalca'
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:
2025
PID:
20.500.12556/RUL-170771
COBISS.SI-ID:
242859779
Datum objave v RUL:
16.07.2025
Število ogledov:
231
Število prenosov:
39
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Impact of different technological practices on the grape and wine quantity and quality of grapevine (Vitis vinifera L.) 'Pokalca' variety
Izvleček:
'Pokalca’ is a traditional but less known variety in Slovenia. It is native to the Goriška brda region, where it produces medium-bodied wines with a violet-blue hue and an aroma reminiscent of plums and red fruits. On the palate, the wine has a spicy character with a peppery aftertaste. When cultivating the 'Pokalca' grape variety, growers often encounter very high yields, with large, elongated grape clusters and uneven ripening of the berries, which results in lower quality grapes and wine. In Brda, we conducted a two-year study on the ‘Pokalca’ variety, examine the impact of (i) girdling and boron application, (ii) selective cluster thinning and (iii) cluster thinning on the ripening and quality of ‘Pokalca’ grapes and wine. In both years (2018 and 2019), treatments with selective cluster thinning and cluster thinning resulted in a significant increase in cluster mass (200-310 g) and total soluble solids (TSS) content (21.9-22.6 °Brix). In 2018, gridling resulted in a significantly higher total acidity (4.81 g/l) as well as a higher content of malic acid (1.66 g/l) and citric acid (0.45 g/l). The berries from selective cluster thinning and thinned clusters had a significantly higher CIRG index, although there was no significant difference in the content of individual anthocyanins (between 0.95 mg/l peonidin-3-glucoside and 237.7 mg/l malvidin-3-glucoside) between the treatments. In addition, the wines produced from thinned or selective thinned grapes were rated better in terms of sensory evaluation and were perceived as more likeable by consumers. The wines had a higher alcohol content (12.9-13.1 % vol.), a higher total dry extract (26.9-27.5 g/l) and a lower total acidity (4.7-5.0 g/l). The results obtained lead to the conclusion that cluster thinning and selective cluster thinning significantly improve the chemical and sensory evaluation of the grapes and the wines of the 'Pokalca' variety.
Ključne besede:
grapevine
,
thinning
,
girdling
,
cluster thinning
,
grape
,
wine
,
quality
,
'Pokalca'
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj