Podrobno

Pridobivanje resveratrola iz celičnih suspenzij vinske trte (Vitis vinifera L.)
ID Zorc, Matic (Avtor), ID Rudolf Pilih, Katarina (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,45 MB)
MD5: 36AC20863D9727B98589F834AC7FCEEB

Izvleček
Resveratrol, stilbenski polifenol z močnimi antioksidativnimi, protivnetnimi, kardioprotektivnimi in nevroprotektivnimi učinki, ima velik pomen v farmacevtski, kozmetični in prehranski industriji. Vinska trta (Vitis vinifera L.) je eden od njegovih najbogatejših naravnih virov, vendar so tudi pri tej vrsti koncentracije v rastlinah pogosto omejene zaradi vplivov okolja in same razvojne faze rastlin. Kot učinkovita alternativa se vse bolj uveljavljajo suspenzijske celične kulture, ki omogočajo trajnostno, nadzorovano in celoletno proizvodnjo resveratrola z visoko čistostjo in sledljivostjo. V raziskanih študijah je bil najvišji donos, in sicer 4,18 g na liter gojišča dosežen z natančno optimizacijo pogojev rasti, kot so koncentracija biomase, zračenje, svetlobni režim ter zaporedno dodajanje specifičnih elicitorjev. Poseben izziv predstavlja prenos procesa iz laboratorijskih erlenmajeric v večje bioreaktorje, kjer je potrebno uravnotežiti mešanje, zračenje in oskrbo s hranili, kar ohranja vitalnost celic in visoko produktivnost. Celične suspenzije vključujejo tudi načela zelene biotehnologije ter zmanjšujejo okoljski odtis: proizvodnja zahteva manj prostora, manj naravnih virov (npr. vode, zemlje) in je manj obremenjujoča za okolje. Nenazadnje pa ta metoda omogoča tudi uporabo orodij metabolnega inženirstva, kar odpira možnosti za nadaljnjo izboljšavo produkcije resveratrola za specifične industrijske potrebe.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:resveratrol, trta, stilbeni, polifenol, elicitor, suspenzije, jasmonat
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2025
PID:20.500.12556/RUL-170452 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:241567235 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:06.07.2025
Število ogledov:292
Število prenosov:44
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Resveratrol production in grapevine (Vitis vinifera L.) cell suspension cultures
Izvleček:
Resveratrol, a stilbene polyphenol with potent antioxidant, anti-inflammatory, cardioprotective, and neuroprotective properties, holds significant value in the pharmaceutical, cosmetic, and food industries. Although grapevine (Vitis vinifera L.) is one of its richest natural sources, resveratrol concentrations in plants are often limited due to environmental factors and the plant’s developmental stage. As an effective alternative, plant cell suspension cultures are increasingly being recognized for their ability to enable sustainable, controlled, and year-round production of high-purity, traceable resveratrol. In the studies reviewed, the highest yield of 4.18 g per liter of culture medium was achieved through precise optimization of growth conditions, including biomass concentration, aeration, light regime, and the sequential addition of specific elicitors. A particular challenge is the scale-up of the process from laboratory flasks to larger bioreactors, where mixing, aeration, and nutrient supply must be carefully balanced to maintain cell viability and high productivity. Cell suspension cultures also align with the principles of green biotechnology, reducing environmental impact: the production requires less space, fewer natural resources (e.g., water, land), and exerts less pressure on the environment. Moreover, this method allows for the application of metabolic engineering tools, opening new possibilities for further enhancing resveratrol production tailored to specific industrial needs.

Ključne besede:resveratrol, grapevine, stilbene, polyphenol, illicitor, suspensions, jasmonate

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj