Podrobno

Vpliv mediteranske diete na vnos prehranske vlaknine in serumske vrednosti uremičnih toksinov pri bolnikih na peritonealni dializi
ID Pajk, Kaja (Avtor), ID Knap, Bojan (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,67 MB)
MD5: 3C9468707C63B18B12C8421481AB409C

Izvleček
Namen magistrskega dela je bil ugotoviti, kako prehranjevanje po smernicah mediteranske prehrane vpliva na vnos prehranskih vlaknin in serumske vrednosti uremičnih toksinov pri bolnikih na peritonealni dializi. Študije namreč kažejo, da so ti bolniki pogosto energijsko in beljakovinsko podhranjeni ter uživajo premalo sadja in zelenjave. Izvedli smo intervencijsko študijo na Centru za peritonealno dializo Kliničnega oddelka za nefrologijo, Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Raziskava je potekala 4 tedne, vanjo pa je bilo vključenih 21 pacientov, ki so bili razdeljeni v dve skupini, intervencijsko in kontrolno. Intervencijska skupina je dobila navodila glede prehranjevanja po smernicah mediteranske prehrane in primere receptov, ki so bili prilagojeni za bolnike na peritonealni dializi. Kontrolna skupina svoje prehrane ni spreminjala. Pri intervencijski skupini smo pred začetkom raziskave in po 4 tednih intervencije izvedli 3-dnevni prehranski dnevnik, pri kontrolni skupini pa smo uporabili metodo jedilnika prejšnjega dne. Opravili smo tudi meritve telesne sestave, telesne zmogljivosti in biokemijsko analizo krvi. Spremembe prehrane in upoštevanje smernic mediteranske prehrane smo preverili z vprašalnikom Medas. Ugotovili smo, da so se bolniki dobro držali smernic mediteranske prehrane, saj se je povprečno število točk na Medas vprašalniku statistično značilno povišalo (p = 0,007). Poleg tega so bile naše ugotovitve, da imajo bolniki v povprečju prenizek dnevni energijski vnos, uživajo premalo beljakovin in prehranskih vlaknin. Vnos teh dveh hranil se je po intervenciji sicer povišal, še vedno pa je bil v povprečju prenizek. Kljub temu, da se je vnos prehranskih vlaknin povišal, razlika ni bila statistično značilna (Z = -0,889; p = 0,374). Vrednosti uremičnih toksinov v serumu se po intervenciji niso statistično razlikovale (p > 0,05), nekoliko pa sta se znižali vrednosti vnetnih parametrov CRP in IL-6.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:mediteranska prehrana, mediteranska dieta, prehrana, kronična ledvična bolezen, peritonealna dializa, prehranska vlaknina, uremični toksini
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[K. Pajk]
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/RUL-165936 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:613.2:616.61
COBISS.SI-ID:219131139 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:14.12.2024
Število ogledov:484
Število prenosov:99
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Impact of the Mediterranean diet on dietary fiber intake and serum uremic toxins in patients treated with peritoneal dialysis
Izvleček:
The purpose of the master's thesis was to investigate how following the guidelines of the Mediterranean diet affects the intake of dietary fibers and serum levels of uremic toxins in patients undergoing peritoneal dialysis. Studies indicate that these patients are often energy and protein deficient and consume insufficient amounts of fruits and vegetables. An interventional study was conducted at the Peritoneal Dialysis Center of the Clinical Department of Nephrology, University Medical Centre Ljubljana. The research lasted for 4 weeks and included 21 patients who were divided into two groups: intervention and control. The intervention group received instructions on following the Mediterranean diet guidelines and examples of recipes adapted for patients on peritoneal dialysis. The control group did not change their diet. Before the study and after 4 weeks of intervention, a 3-day food diary was conducted for the intervention group, while the control group used the previous day's menu method. Measurements of body composition, physical performance, and biochemical blood analysis were also performed. Changes in diet and adherence to the Mediterranean diet guidelines were assessed using the Medas questionnaire. It was found that the patients adhered well to the Mediterranean diet guidelines, as the average number of points on the Medas questionnaire significantly increased (p = 0.007). Furthermore, our findings indicated that patients had on average a low daily energy intake, consumed insufficient protein and dietary fiber. Although the intake of these two nutrients increased after the intervention, it remained on average low. However, despite the increase in dietary fiber intake, the difference was not statistically significant (Z = -0.889; p = 0.374). Serum uremic toxin levels did not differ significantly after the intervention (p > 0.05), but there was a slight decrease in the values of inflammatory parameters CRP and IL-6.

Ključne besede:Mediterranean diet, nutrition, chronic kidney disease, peritoneal dialysis, dietary fiber, uremic toxins

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj