izpis_h1_title_alt

Določanje količine zaužitih živil z optično volumetrično analizo obroka
ID Pungertnik, Alen (Avtor), ID Prislan, Iztok (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Milanič, Matija (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (3,24 MB)
MD5: D2462CB71B804A0F264505ECAAE52557

Izvleček
Vrednotenje prehranskega vnosa v zdravstvenih ustanovah je ključnega pomena za usmerjeno in pravočasno prehransko in zdravstveno intervencijo. Klasične metode, ki se uporabljajo danes, ne omogočajo objektivnega avtomatiziranega pristopa k meritvam prehranskega vnosa. Magistrska naloga raziskuje izvedljivost avtomatizirane cenovno učinkovite optično volumetrične analize na osnovi 3D-profilometrije in preučuje merilno napako sistema ter napako metode. Uspešno zasnovan prototip dokazuje, da je ključni korak metode, oceno mase iz 3D-posnetka, možno popolnoma avtomatizirati za živila kompatibilna s sistemom. Na podlagi analize dejanskega jedilnika UKC Ljubljana je bilo ugotovljeno, da je 93 % obrokov že kompatibilnih z metodo. Za popolno izvedljivost bi bilo potrebno prilagoditi 7 % obrokov. Merilna napaka sistema je manjša od primerljivih sistemov iz literature (CV(m) = 6,6 %; MAPE(m) = 9,9 %) in sprejemljiva tudi po normalizaciji na podlagi dejanskega jedilnika bolnice (CV(B, M, OH, E) ≈ 9,7 %). Primitivna metoda segmentacija na podlagi barvnih profilov zahteva nadgradnjo ali zamenjavo z boljšo metodo za zmanjšanje sistematičnih napak. Podani so bili predlogi za dodatne izboljšave. Metoda ima potencial za prenos v prakso in nosi potencial za bistveno izboljšanje vrednotenja prehranskega vnosa v zdravstvenih ustanovah. Večjih tehnoloških ovir za izvedljivost nismo identificirali. Glavna ovira za prenos v prakso je velik kapitalski vložek, ki je potreben za razvoj produkcijskega sistema.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:prehranski vnos, vrednotenje prehranskega vnosa, optično volumetrična analiza, 3D-profilometrija, zdravstvena ustanova
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[A. Pungertnik]
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/RUL-164670 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:613.2:641.1:004.932:535
COBISS.SI-ID:214292483 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:07.11.2024
Število ogledov:85
Število prenosov:48
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Quantification of food intake with optical volumetric meal analysis
Izvleček:
Evaluation of dietary intake in healthcare facilities is crucial for targeted and timely nutritional and health intervention. Current classical methods do not allow for an objective automated approach to dietary intake measurements. This Master's thesis explores the feasibility of automated, cost-effective optical volumetric analysis based on 3D-profilometry and assesses measurement and method errors. Our successful prototype demonstrates that the key step of the method, estimating mass from a 3D-image, can be fully automated for foods compatible with the system. Based on the analysis of the actual menu at UKC Ljubljana, it was found that 93% of the meals are already compatible with the method. To achieve full feasibility, 7% of the meals would need to be adjusted. The measurement error of the system is smaller than comparable systems from the literature (CV(m) = 6.6%; MAPE(m) = 9.9%) and is acceptable even after normalization based on the actual hospital menu (CV(B, M, OH, E) ≈ 9.7%). The primitive method of segmentation based on colour profiles requires upgrading or replacement with a better method to reduce systemic errors. Suggestions for further improvements were provided. The method has the potential to be transferred into practice and significantly improve the evaluation of dietary intake in healthcare facilities. No major technological obstacles to feasibility were identified. The main barrier to practical implementation is the substantial capital investment required for the development of a production system.

Ključne besede:food intake, evaluation of food intake, optical volumetric analysis, 3D-profilometry, healthcare facilities

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj