izpis_h1_title_alt

Motiv hrane v slovenski literaturi razsvetljenstva
ID Rener, Neža (Avtor), ID Širca, Alen Albin (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (419,18 KB)
MD5: 2102BC9EC12AC40E3A73DF97907777EA

Izvleček
V svojem diplomskem delu se osredotočam na slovensko literaturo v obdobju razsvetljenstva, na čas, ko se je med Slovenci začela krepiti narodna zavest. To se kaže tudi v literaturi, ki se ne omejuje več zgolj na verske vsebine, temveč posega v širše javno življenje. Ena izmed osrednjih tem moje raziskave je kultura hrane in njen pomen za Slovence, pri čemer izpostavljam delo Valentina Vodnika in pomen njegovih Kuharskih bukev, ki niso zgolj priročnik za gospodinjstvo, temveč tudi pomemben kulturni prispevek. Zanima me, kakšno vlogo je imela hrana v literaturi tistega časa, zlasti v povezavi z deli Vodnika in Linharta. Prvi del diplomskega dela zajema kulturnozgodovinski pregled razsvetljenstva in njegov vpliv na slovensko literaturo. Obravnavam ključne literarne novosti in avtorje tega obdobja ter vlogo Vodnikovih Kuharskih bukev. Drugi del dela je tematološko naravnan. Osredotočam se na temo hrane in književnosti, zlasti v obdobju med letoma 1780 in 1830. Analiziram dela iz pesniškega zbornika Pisanice ter dela Vodnika in Linharta, pri čemer preučujem pojavljanje in vlogo hrane. Hrana je eden izmed temeljnih pokazateljev identitete naroda. Moje diplomsko delo obravnava, kako se ta kaže ravno skozi literaturo tistega časa, ko smo se Slovenci začeli vse bolj zavedati svoje narodnosti, kakšen je njen status v literaturi in ali je možno reči, da je tudi hrana eden izmed načinov, s katerim smo se Slovenci identificirali skozi zgodovino.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:slovenska književnost, razsvetljenstvo, Valentin Vodnik, narodna zavest, hrana
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FF - Filozofska fakulteta
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/RUL-163566 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:212643075 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:09.10.2024
Število ogledov:66
Število prenosov:6
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The Motif of Food in Slovenian Enlightenment Literature
Izvleček:
In my thesis I focus on Slovenian literature during the Enlightenment, a time when national consciousness began to strengthen among Slovenians. This shift is also reflected in literature, which no longer limits itself to religious themes but extends into broader public life. One of the central topics of my research is the culture of food and its significance for Slovenians, with a particular emphasis on the work of Valentin Vodnik and his Kuharske bukve (Cookbooks), which were not only a household manual but also an important cultural contribution. My primary interest is the role food played in the literature of this time, especially in relation to the works of Vodnik and Linhart. The first part of the thesis provides a cultural-historical overview of the Enlightenment and its influence on Slovenian literature. It discusses key literary developments and the authors of this period and explore the role of Vodnik’s Kuharske bukve in examining the significance of food in literary works. The second part of the thesis is thematically focused. It defines the concept of food in literature and explores its significance in Slovenian literary works from 1780 to 1830. I analyze works from the poetry anthology ''Pisanice'', as well as the works of Vodnik and Linhart, investigating how food appears, its role, and its importance for Slovenian national consciousness. Food serves as a fundamental indicator of national identity. Thus, this thesis explores how food motifs in literature reflect the growing awareness of Slovenian nationality during the Enlightenment, their status in literature, and whether food can be seen as a form of self-identification for Slovenians throughout history.

Ključne besede:Slovenian literature, Enlightenment, Valentin Vodnik, national consciousness, food literature

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj