izpis_h1_title_alt

Vpliv vrste medu na njegove reološke lastnosti
ID Lubšina, Karmen (Avtor), ID Lukšič, Miha (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (3,12 MB)
MD5: 8E824EC4C2A4C7277F18B629CD8EAF40

Izvleček
Med je sladka in viskozna naravna snov, ki jo pridelujejo medonosne čebele iz nektarja ali rastlinske mane. Delimo ga glede na geografski in botanični izvor nektarja/mane, način pridobivanja in letni čas. Med običajno dobi ime po rastlini, na kateri so čebele nabirale svojo primarno snov. V okviru diplomske naloge sem uporabila dve vrsti medu (cvetlični in akacijev) iz treh geografskih regij (Posavje, Prekmurje in Bela krajina). Proučevala sem odvisnost viskoznosti originalnega in termično obdelanega medu od strižne hitrosti ter vzorcem določila vsebnost vode. Ugotovila sem, da je imel cvetlični med iz Posavja najnižjo vsebnost vode ter zato tudi najvišjo viskoznost. Prav tako je bil cvetlični med delno kristaliziran, kar se je odrazilo na viskoznostnem profilu termično obdelanega medu.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:med, cvetlični, akacija, viskoznost, vsebnost vode
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/RUL-159173 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:201638659 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:02.07.2024
Število ogledov:32
Število prenosov:3
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Influence of type of honey on its rheological properties
Izvleček:
Honey is a sweet and viscous natural substance produced by honeybees from nectar or plant honeydew. It is divided according to the geographical and botanical origin of the nectar/dew, the method of production and the season. It is usually named after the plant on which the bees collected their primary material. For my thesis I used two types of honey (flower honey and acacia honey) from three geographical regions (Prekmurje, Posavje and Bela krajina). I studied the dependence of the viscosity of the original and thermally treated honey on the share rate and determined the water content. Flower honey from Posavje had the lowest water content and therefore also the highest viscosity. Flower honey was partially crystalized, which was reflected in the viscosity profile of thermally treated samples.

Ključne besede:honey, flower honey, acacia honey, viscosity, water content

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj