izpis_h1_title_alt

Vrednotenje vpliva vrednosti pH, količine lipidov in viskoznosti medijev na sproščanje cinarizina iz tablet v napravi z veslastim mešalom
ID Rakoše, Iva (Avtor), ID Bogataj, Marija (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Felicijan, Tjaša (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,77 MB)
MD5: 529C218117EBE929B9C298349BA8C2CF

Izvleček
In vivo študije so pokazale pozitiven vpliv hrane na biološko uporabnost cinarizina. Posledično je v navodilih za uporabo tablet s cinarizinom predvideno jemanje zdravila po obroku hrane. Vpliv hrane na biološko uporabnost zdravila lahko izhaja iz različnih mehanizmov, vključno z neposrednimi fizikalnimi in kemijskimi interakcijami komponent hrane z zdravilom ter spremenjenimi fiziološkimi pogoji v prebavnem traktu. Nekatere spremembe v fizioloških pogojih je mogoče posnemati z in vitro testi sproščanja. Namen magistrske naloge je raziskati mehanizme pozitivnega vpliva hrane na biološko uporabnost cinarizina v modelu in vitro, ki posnema nekatere lastnosti želodčne vsebine po zaužitju obroka. Testirali smo sproščanje cinarizina iz 25 mg in 75 mg tablet z napravo z veslastim mešalom v medijih, ki ponazarjajo viskoznost, vsebnost lipidov in pH vrednosti želodčne vsebine, značilne za različna obdobja po zaužitem obroku. Viskoznost želodčne vsebine smo ponazorili z različnimi dodatki HPMC, medtem ko smo emulzijo za parenteralno prehrano z 20 % deležem lipidov ustrezno redčili, da so mediji ponazarjali vsebnosti lipidov v želodčni vsebini v zgodnjem in poznem obdobju po zaužitem obroku. Različne pH vrednosti medijev smo zagotovili z uporabo 4-krat redčenih Mcllvainovih pufrov. Koncentracijo učinkovine v vzorcih sproščanja smo izračunali iz odzivov naprave za HPLC z uporabo umeritvenih premic. Vzorce sproščanja z lipidi ali HPMC smo pred analizo pripravili z ledeno hladnim acetonitrilom in centrifugiranjem. Poleg sproščanja smo preučevali tudi porazdeljevanje cinarizina med vodno in lipidno fazo. Ločitev faz smo dosegli s centrifugiranjem vzorca. Z naraščanjem pH vodnega medija se je sproščanje cinarizina iz tablet upočasnilo. To je pričakovano zaradi od pH odvisne topnosti cinarizina. Dodatek lipidov je ugodno vplival na sproščanje učinkovine pri pH vrednostih medijev, kjer sproščanje pred dodatkom lipidov ni bilo hitro in popolno, pri čemer so imele večje koncentracije lipidov bolj izrazit učinek. Z višanjem pH vrednosti medija se je cinarizin v večjem deležu porazdeljeval v lipidno fazo. Vpliv koncentracije lipidov v mediju na porazdeljevanje cinarizina smo opazili le pri medijih s pH 3. Povečevanje viskoznosti medijev je neugodno vplivalo na sproščanje cinarizina iz tablet. Naraščajoče koncentracije HPMC so nesorazmerno vplivale na porazdeljevanja učinkovine med vodno in lipidno fazo. Pozitiven vpliv hrane na biološko uporabnost cinarizina, opažen in vivo, smo uspešno ponazorili z in vitro modelom.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:sproščanje, cinarizin, biorelevantni medij, lipidi, viskoznost
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Organizacija:FFA - Fakulteta za farmacijo
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/RUL-158895 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:22.06.2024
Število ogledov:21
Število prenosov:6
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Evaluation of pH values influence, lipid content and media viscosity on the release of cinnarizine from tablets in a paddle apparatus
Izvleček:
In vivo studies have demonstrated a positive food effect on the oral bioavailability of cinnarizine. Consequently, dosing instructions for tablets containing cinnarizine recommend taking the medication after consuming a meal. The influence of food on drug bioavailability may result from various mechanisms, including direct physical and chemical interactions between food components and the drug, as well as altered physiological conditions in the gastrointestinal tract. Some changes in physiological conditions can be simulated during in vitro dissolution tests. The aim of this master's thesis is to examine the mechanisms of the positive food effect on cinnarizine bioavailability using an in vitro model that simulates certain properties of postprandial gasrtic content. The experimental procedures carried out involved dissolution testing of 25 mg and 75 mg cinnarizine tablets using paddle apparatus. Media were prepared to mimic viscosity, lipid content, and pH levels of gastric content in different time periods after meal ingestion. Gastric viscosity was replicated using various concentrations of HPMC, while emulsion for parenteral nutrition with 20 % lipid content was diluted to match early and late fed state gastric lipid content. Various media pH levels were achieved using fourfold diluted Mcllvaine buffers. The concentration of the released cinnarizine was calculated using the calibration curves and HPLC response. Samples containing lipids or HPMC underwent preparation for HPLC analysis which included addition of ice-cold acetonitrile followed by centrifugation. Alongside dissolution studies, we investigated the distribution of cinnarizine between aqueous and lipid phases. Phase separation was achieved by centrifugation of the sample. As the aqueous medium’s pH increased, cinnarizine release from the tablets slowed down, in line with its pH-dependent solubility. The addition of lipids enhanced drug release at pH values where the release was incomplete before lipid addition with greatest lipid concentrations having a more pronounced effect. Cinnarizine predominantly partitioned into the lipid phase with rising medium pH. The impact of lipid concentration on cinnarizine distribution was observed solely in pH 3 media. Elevated medium viscosity hindered drug release, while increasing HPMC concentrations disproportionally affected drug distribution between aqueous and lipid phases. By incorporating lipids into the media, we successfully replicated the positive food effect on cinnarizine’s in vivo bioavailability.

Ključne besede:dissolution, cinnarizine, biorelevant media, lipids, viscosity

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj