izpis_h1_title_alt

Zgodovinski potek širjenja jelenjadi v kamniško-savinjskem lovsko upravljavskem območju : diplomsko delo - visokošolski strokovni študij
ID Cerar, Jure (Avtor), ID Adamič, Miha (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Jerina, Klemen (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (4,75 MB)
MD5: 4DEFC6DF3BE80E169CF2A4D3D4DE73BE
PID: 20.500.12556/rul/a2a20962-f102-4d0c-9be4-55239716490d

Izvleček
Jelenjad sodi po svoji zastopanosti med pomembnejše rastlinojede v slovenskem prostoru. Ker se njena razširjenost povečuje, je potrebno posvečati večjo pozornost uravnavanju njene številčnosti in razširjenosti, da ne bo prihajalo do nepotrebnih konfliktov. Pri gospodarjenju z jelenjadjo je potrebno upoštevati spremembe, ki so bile v zadnjih desetletjih v kmetijstvu, gozdarstvu in politiki, jelenjadi naklonjene. V nalogi je opisan življenjski prostor jelenjadi v Kamniško-Savinjskem lovsko upravljavskem območju od Domžalpreko Zgornje Savinjske doline do Črne na Koroškem ter njeno širjenje v robne predele proti jugu in vzhodu lovsko upravljavskega območja. Na podlagi odstrela in izgub jelenjadi v raziskovalnem območju od leta 1964 naprej in s pomočjo kernelove metode so bile ugotovljene smeri, od koder se je jelenjad priselila v raziskovalno območje, glavne smeri širjenja jelenjadi v raziskovalnem območju, vzroki širjenja in nadaljnje možnosti širjenja. V nadaljevanju so bili ugotovljeni tudi starostna in spolna struktura jelenjadi ter moteči vplivi iz okolja na populacijo jelenjadi in možni ukrepi za njihovo odpravo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:prostoživeče živali, jelenjad, zgodovinski potek širjenja, lovsko upravljalsko območje
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[J. Cerar]
Leto izida:2008
Št. strani:X, 50 str.+ pril.
PID:20.500.12556/RUL-15734 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:630*15:630*9(043.2)=163.6
COBISS.SI-ID:2320038 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2014
Število ogledov:1894
Število prenosov:321
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Neznan jezik
Izvleček:
Red deer is one of the most abundant and important free-range large herbivores in Slovenia. Due to its expansion it is important to pay attention to regulating its population size and range in order to avid unnecessary conflicts. Changes in agriculture , forestry and policy have been favourable to red deer expansion during the last decades and should be taken into accountby wildlife management. In my thesis I have described deer habitat in Kamniško-Savinjski hunting management region from Domžale across Zgornja Savinjska dolina to Črna and its population expansion into peripheral areas in the south and east. Using harvest records and other reported mortalities of red deer within the research area from 1964 to 2007 we determined the direction of deer migration into and the spatial expansion within the research area by the use of kernel methods. Furthermore, we analyzed temporal and spatial trends in deer age and sex structure and discuss possible negative environmental influences on deer population growth along with potential ways to mediate these affects.


Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj