izpis_h1_title_alt

Effect of sucrose concentration on streptococcus mutans adhesion to dental material surfaces
ID Zore, Anamarija (Avtor), ID Rojko, Franc (Avtor), ID Matijaković Mlinarić, Nives (Avtor), ID Veber, Jona (Avtor), ID Učakar, Aleksander (Avtor), ID Štukelj, Roman (Avtor), ID Pondelak, Andreja (Avtor), ID Sever Škapin, Andrijana (Avtor), ID Bohinc, Klemen (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (4,27 MB)
MD5: 8C64A3F136806DF5A3A8AFCD3D6C5569
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2079-6412/14/2/165 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Enamel demineralization, known as dental caries, is instigated by the bacterium Streptococcus mutans, which generates acid during carbohydrate metabolism. Among carbohydrates, sucrose is the most cariogenic and capable of biofilm formation. This study aimed to explore and comprehend Streptococcus mutans’ adherence to two prevalent dental material surfaces, i.e., a cobalt–chromium (Co-Cr) alloy and a resin-based composite, under the influence of various sucrose concentrations. To understand bacterial adhesion, the surfaces were characterized using profilometry, tensiometry, and surface charge measurements. Bacterial adhesion was evaluated using scanning electron microscopy and crystal violet dye methods. Results revealed that the composite surface exhibited greater roughness compared with the Co-Cr alloy surface. Both surfaces displayed hydrophilic properties and a negative surface charge. Bacterial adhesion experiments indicated lower bacterial adherence to the Co-Cr alloy than to the composite surface before the addition of sucrose. However, the introduction of sucrose resulted in biofilm development on both surfaces, showcasing a similar increase in bacterial adhesion, with the highest levels being observed at a 5% sucrose concentration in the bacterial suspension. In conclusion, the findings suggest sucrose-rich foods could facilitate bacterial adaptation despite less favourable surface characteristics, thereby promoting biofilm formation.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:bacterial adhesion, streptococcus mutans, dental material surfaces, sucrose concentration
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:ZF - Zdravstvena fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2024
Št. strani:14 str.
Številčenje:Vol. 14, iss. 2, art. 165
PID:20.500.12556/RUL-154224-a0f0b533-a947-a50b-47bd-b16bfc5fe5eb Povezava se odpre v novem oknu
UDK:616.31
ISSN pri članku:2079-6412
DOI:10.3390/coatings14020165 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:182777603 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:02.02.2024
Število ogledov:165
Število prenosov:19
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Coatings
Skrajšan naslov:Coatings
Založnik:MDPI AG
ISSN:2079-6412
COBISS.SI-ID:523035673 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:27.01.2024

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:adhezija bakterij, streptococcus mutans, površine dentalnih materialov, površine dentalnih materialov

Projekti

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P2-0273-2019
Naslov:Gradbeni objekti in materiali

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0430-2022
Naslov:Gozdno-lesna veriga in podnebne spremembe: prehod v krožno biogospodarstvo

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0388-2022
Naslov:Mehanizmi varovanja zdravja

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J7-2595-2020
Naslov:Modulacija polifenolnega profila v sadju s trajnostnimi fizikalnimi poobiralnimi postopki

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj