izpis_h1_title_alt

Določevanje fitinske kisline in fosfatov v ekstraktih fermentirane moke
ID Fortuna, Tim (Avtor), ID Marolt, Gregor (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,12 MB)
MD5: 59918A311AC9436C8D758359F59BB467

Izvleček
Fitinska kislina je naravna spojina, ki je prisotna predvsem v stročnicah, žitih, semenih in oreščkih, kjer je glavna zaloga fosforja. Potrebna je za več fizioloških funkcij, na človeka pa ima lahko tudi negativen vpliv. V diplomski nalogi sem določeval koncentracijo fitinske kisline in fosfatov v ekstraktih fermentirane moke z ionsko kromatografijo visoke ločljivosti (HPIC). Pred analizo sem iz vzorcev odstranil klorid z Ag/H kolonico. Preveril sem tudi kakšna je njena učinkovitost in kapaciteta ter kolikšen je izkoristek. S potenciometrično titracijo sem najprej standardiziral raztopino NaOH, nato pa še raztopino fitata. Preveril sem stabilnost pripravljenih standardnih raztopin.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:: fitinska kislina, fitat, fosfat, ionska kromatografija visoke ločljivosti (HPIC), potenciometrična titracija
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2023
PID:20.500.12556/RUL-149696 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:171476995 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:08.09.2023
Število ogledov:229
Število prenosov:35
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Determination of phytic acid and phosphates in fermented flour extracts
Izvleček:
Phytic acid is a natural compound found predominantly in legumes, cereals, seeds, and nuts, where it presents the majority of phosphate supplies. Phytic acid is required for several physiological functions, although it can have adverse health effects. In my diploma research work, I determined the concentration of phytic acid in fermented flour extracts according to the high-pressure ion chromatography (HPIC) method. Before conducting the analysis, I removed chloride from the samples using an Ag/H OnGuard cartridge. Furthermore, I studied the efficiency, capacity, and recovery of phytic acid. Using potentiometric titration, I standardised the sodium hydroxide (NaOH) solution before repeating the process with the phytate solution. Finally, I evaluated the stability of the prepared standardised solutions.

Ključne besede:phytic acid, phytate, phosphate, high-pressure ion chromatography (HPIC), potentiometric titration

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj