izpis_h1_title_alt

Protimikrobno delovanje vodnih in etanolnih ekstraktov izbranih slovenskih gob na seve po Gramu pozitivnih in negativnih bakterijskih vrst
ID Bratanič, Anja (Avtor), ID Skočaj, Matej (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Ambrožič Avguštin, Jerneja (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,89 MB)
MD5: A2B54B08A522CC1F1660D84429181462

Izvleček
V naši raziskavi smo testirali protimikrobno delovanje etanolnih in vodnih ekstraktov 75 slovenskih gob, ki so pripadale 68 različnim vrstam. Testirali smo delovanje na različne po Gramu pozitivne in negativne bakterijske vrste s Kirby-Bauerjevim testom. Ugotovili smo da so bolj učinkoviti etanolni ekstrakti in da imajo le-ti večji protimikrobni učinek v primerjavi z vodnimi. Tako smo dokazali delovanje 25 etanolnih in sedmih vodnih ekstraktov gob. Med 25 ekstrakti smo tovrstno aktivnost prvič dokazali pri 15 etanolnih, protimikrobna aktivnost vseh sedmih ekstraktov pa je bila opisana prvič. Dokazali smo tudi, da organski ekstrakti bolje učinkujejo na izbrane po Gramu pozitivne bakterijske vrste in manj na po Gramu negativne bakterijske vrste. Dokazali smo tudi delovanje ekstraktov proti večkratno odpornim sevom Staphylococcus aureus in Staphylococcus pseudintermedius. Preverili smo tudi povezavo med produkcijo protimikrobnih snovi, filogenijo in življenjskim stilom gob in ugotovili, da med slednjimi ni povezave kar pomeni, da glede na te značilnosti ne moramo iskati možnih producentov protimikrobnih snovi.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:etanolni ekstrakti, vodni ekstrakti, slovenske gobe, protimikrobna aktivnost
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[A. Bratanič]
Leto izida:2023
PID:20.500.12556/RUL-146962 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:579.24:615.334
COBISS.SI-ID:156088067 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:17.06.2023
Število ogledov:540
Število prenosov:41
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Antimicrobial activity of aqueous and ethanolic extacts of selected Slovenian mushrooms on Gram positive and negative bacterial strains
Izvleček:
In our study, we tested the antimicrobial activity of ethanol and aqueous extracts from 75 Slovenian mushrooms belonging to 68 different species. We tested the effect of these extracts on different Gram-positive and negative bacterial species using the Kirby-Bauer assay. Among the 25 ethanol extracts, antimicrobial activity was demonstrated for the first time in 15 ethanol extracts. Also, seven aqueous showed antimicrobial activity and these activities were not yet reported in scientific literature. We found that the ethanol extracts showed more and better activity than the aqueous extracts. All the organic extracts showed better antimicrobial activity on selected Gram-positive bacterial species. We also demonstrated the activity of the extracts against multiresistant S. aureus and S. pseudintermedius strains. Since the analysis of the relationship between antimicrobial production, phylogenies, and fungal lifestyle revealed no correlation, we cannot draw conclusions about the presence of active substances in individual groups of mushrooms

Ključne besede:ethanol extracts, aqueous extraxts, Slovenian mushrooms, antimicrobial activity

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj