izpis_h1_title_alt

Correlation between destructive and non-destructive measurements of highbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) fruit during maturation
ID Smrke, Tina (Avtor), ID Štajner, Nataša (Avtor), ID Cesar, Tjaša (Avtor), ID Veberič, Robert (Avtor), ID Hudina, Metka (Avtor), ID Jakopič, Jerneja (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,01 MB)
MD5: F02A5200C4720792EC00A612F285B9DE
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2311-7524/9/4/501 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
A relatively new, non-destructive, method for the assessment of optimal blueberry fruit maturity directly on the plant uses a DA-meter (delta absorbance) to measure chlorophyll absorbance (I$_{AD}$). Here, ‘Aurora’ fruit quality parameters (peel color, fruit firmness), chemical composition (individual sugars, organic acids and phenolics) and the relative expression of anthocyanidin synthase (ANS) genes were examined at four different maturity stages (immature, light purple, darker purple, fully ripe). All observed parameters changed significantly during ripening and sometimes exhibited high correlation with I$_{AD}$ values, as R$^2$ values ranged between 0.61 and 0.97. Peel lightness (L*), chroma (C*), fruit firmness and organic acids significantly decreased during ripening, while sugars, sugar/organic acid ratio, total phenolics and relative expression of ANS significantly increased. The current study is the first to determine I$_{AD}$ values during different maturity stages of ‘Aurora’ fruit using a DA-meter and to evaluate their correlation with the most commonly used quality parameters of ripe fruit, fruit chemical composition and relative expression of ANS.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:highbush blueberry, DA-meter, maturity parameters, phenolics, anthocyanidin synthase, ANS, chlorophyll fluorescence
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2023
Št. strani:14 str.
Številčenje:Vol. 9, iss. 4, art. 501
PID:20.500.12556/RUL-145623 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:634.1/.7
ISSN pri članku:2311-7524
DOI:10.3390/horticulturae9040501 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:150548483 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:26.04.2023
Število ogledov:314
Število prenosov:59
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Horticulturae
Skrajšan naslov:Horticulturae
Založnik:MDPI
ISSN:2311-7524
COBISS.SI-ID:526326297 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:borovnica, parametri zrelosti, fenoli, antocianidin sintaza, klorofilna fluorescenca, fenolne spojine

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0013
Naslov:Hortikultura

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:I0-0022
Naslov:Mreža raziskovalnih infrastrukturnih centrov Univerze v Ljubljani (MRIC UL)

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0077
Naslov:Kmetijske rastline - genetika in sodobne tehnologije

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj