Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Influence of intra and inter species variation in chilies (Capsicum spp.) on metabolite composition of three fruit segments
ID
Zamljen, Tilen
(
Avtor
),
ID
Jakopič, Jerneja
(
Avtor
),
ID
Hudina, Metka
(
Avtor
),
ID
Veberič, Robert
(
Avtor
),
ID
Slatnar, Ana
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,54 MB)
MD5: 3725860F0F19E4D326458977DA646B95
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.nature.com/articles/s41598-021-84458-5
Galerija slik
Izvleček
Twenty-one diferent cultivars from four diferent species were examined. The highest dry weight was present in seeds (between 35 and 50%) and the average water content was 60%. Placenta and pericarp contained on average 86% water. Total sugars variation between species was 60%. The most concentrated in the various cultivar pericarps were ascorbic acid ranging from 368.1 to 2105.6 mg/100 g DW and citric acid ranging from 1464.3 to 9479.9 mg/100 g DW. Total phenolic content ranged from 2599.1 mg/100 DW in ‘Chilli AS- Rot’ to 7766.7 mg/100 g DW in ’Carolina Reaper’. The placenta had 23.5 times higher phenolic content than seeds. C. chinense and C. chinense × C. frutescens had 3.5 to 5 times higher capsaicinoid content compared to C. annuum and C. baccatum, with ’Carolina Reaper’ having the highest content at 7334.3 mg/100 g DW and ’Chilli AS- Rot’ the lowest (318.7 mg/100 g DW).
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
natural variation in plants
,
secondary metabolism
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2021
Št. strani:
11 str.
Številčenje:
Vol. 11, art. 4932
PID:
20.500.12556/RUL-144799
UDK:
635
ISSN pri članku:
2045-2322
DOI:
10.1038/s41598-021-84458-5
COBISS.SI-ID:
53603331
Datum objave v RUL:
13.03.2023
Število ogledov:
392
Število prenosov:
47
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Scientific reports
Skrajšan naslov:
Sci. rep.
Založnik:
Nature Publishing Group
ISSN:
2045-2322
COBISS.SI-ID:
18727432
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
čili
,
capsicum
,
sorte
,
kemična sestava
,
sladkorji
,
sekundarni metaboliti
,
genetska raznolikost
,
primarni metaboliti
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0013
Naslov:
Hortikultura
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj