izpis_h1_title_alt

Določevanje fitinske kisline in ostalih inozitol fosfatov v hrani z ionsko kromatografijo
ID Kužner, Sara (Avtor), ID Marolt, Gregor (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (6,81 MB)
MD5: 737A39191EED969B0F899D7CFB880B7F

Izvleček
Fitinska kislina velja za glavno zalogo fosforja v številnih rastlinskih tkivih, zlasti v semenih. Na človeško telo ima številne tako pozitivne kot negativne učinke. Kemijsko ima strukturo inozitol heksafosfata, kjer osnovni skelet predstavlja inozitol, vsaka izmed šestih hidroksilnih skupin pa je zaestrena s fosfatom. V diplomski nalogi sem želela določiti vpliv ekstrakcijskih parametrov na določitev fosfata, fitinske kisline ter ostalih inozitol fosfatov v vzorcih pšenice in ajde. Fitinsko kislino v vzorcih sem določala z ionsko kromatografiji visoke ločljivosti (HPIC) z metodo umeritvene krivulje. S potenciometrično titracijo z uporabo NaOH sem določila množinsko koncentracijo fitinske kisline. Poleg tega sem s potenciometrično titracijo standardizirala raztopino fitata.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:fitinska kislina, fitat, fosfat, ionska kromatografija visoke ločljivosti, potenciometrična titracija
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2023
PID:20.500.12556/RUL-144089 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:140618243 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:31.01.2023
Število ogledov:915
Število prenosov:249
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Determination of phytic acid and other inositol phosphates in food by ion chromatography
Izvleček:
Phytic acid is considered the main phosphorus storage in many plant tissues, especially in seeds. It has many effects on the human body, both positive and negative. Chemically, it has the structure of inositol hexaphosphate, where the basic skeleton is inositol, and each of the six hydroxyl groups is esterified with a phosphate. In my thesis, I wanted to determine the influence of extraction parameters on the determination of phosphate, phytic acid and other inositol phosphates in wheat and buckwheat samples. Phytic acid in the samples was determined by high-performance ion chromatography (HPIC) using the calibration curve method. I determined the mass concentration of phytic acid by potentiometric titration using NaOH. In addition, I standardised the phytate solution using by potentiometric titration.

Ključne besede:phytic acid, phytate, phosphate, high resolution ion chromatography, potentiometric titration

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj