izpis_h1_title_alt

Veganska kultura v Sloveniji : diplomsko delo
ID Gaber, Anamarija (Avtor), ID Vidmar, Ičo (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (660,46 KB)
MD5: C00B8DA6FB003B6E8AA8130249D37687

Izvleček
V diplomskem delu je podrobno predstavljena kultura veganstva in njeno stanje v Sloveniji. Za razumevanje različnih prehranjevalnih modelov je potrebno razumeti celotno kulturo prehranjevanja, ki je kompleksen proces različnih družbenih in kulturnih dejavnikov, zato v ta namen najprej v delu obravnavam zgodovino prehranjevanja. Raziskujem načine prehranjevanja skozi različna zgodovinska obdobja, kasneje pa se podrobneje posvetim vegetarijanstvu in nato veganstvu. Diplomsko delo poleg uvodnega teoretičnega dela sestoji tudi iz empiričnega, kjer so predstavljeni rezultati intervjujev, opravljeni z desetimi vegani. V opornem empiričnemu delu obravnavam vzroke in posledice veganstva, informiranost družbe, vsesplošno povezovanje veganske prehrane z zdravo prehrano, ponudbo na trgu in prihodnost veganstva. S pomočjo teoretičnega in opornega empiričnega dela v nalogi ugotavljam družbene in kulturne vzroke ter posledice kulture veganstva za širšo kulturo prehranjevanja.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:veganstvo, vegetarijanstvo, kultura prehranjevanja, družbeni načini prehranjevanja, meso
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FF - Filozofska fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[A. Gaber]
Leto izida:2023
Št. strani:46 f.
PID:20.500.12556/RUL-143727 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:316.74:613.261
COBISS.SI-ID:137360643 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.01.2023
Število ogledov:756
Število prenosov:122
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Vegan culture in Slovenia
Izvleček:
This thesis presents a detailed overview of the vegan culture and its situation in Slovenia. In order to understand the different dietary models, it is necessary to understand the whole culture of eating, which is a complex process of different social and cultural factors, and for this purpose I first discuss the history of eating. I explore dietary patterns through different historical periods, and later I look in more detail at vegetarianism and then veganism. In addition to an introductory theoretical part, the thesis also consists of an empirical part, where the results of interviews conducted with ten vegans are presented. In the supporting empirical part I discuss the causes and consequences of veganism, the information society, the general association of vegan diets with healthy eating, the market offer and the future of veganism. Through theoretical and supporting empirical work, the thesis identifies the social and cultural causes and implications of vegan culture for the wider food culture.

Ključne besede:veganism, vegetarianism, food culture, social ways of eating, meat

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj