izpis_h1_title_alt

Phytochemistry, bioactivities of metabolites, and traditional uses of Fagopyrum tataricum
ID Kreft, Ivan (Avtor), ID Germ, Mateja (Avtor), ID Golob, Aleksandra (Avtor), ID Vombergar, Blanka (Avtor), ID Vollmannová, Alena (Avtor), ID Kreft, Samo (Avtor), ID Luthar, Zlata (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,15 MB)
MD5: AEFE026F990A451D2A40CDC1BD6B12F1
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/1420-3049/27/20/7101 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
In Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum), the edible parts are mainly grain and sprouts. Tartary buckwheat contains protecting substances, which make it possible for plants to survive on high altitudes and under strong natural ultraviolet radiation. The diversity and high content of phenolic substances are important for Tartary buckwheat to grow and reproduce under unfriendly environmental effects, diseases, and grazing. These substances are mainly flavonoids (rutin, quercetin, quercitrin, vitexin, catechin, epicatechin and epicatechin gallate), phenolic acids, fagopyrins, and emodin. Synthesis of protecting substances depends on genetic layout and on the environmental conditions, mainly UV radiation and temperature. Flavonoids and their glycosides are among Tartary buckwheat plants bioactive metabolites. Flavonoids are compounds of special interest due to their antioxidant properties and potential in preventing tiredness, diabetes mellitus, oxidative stress, and neurodegenerative disorders such as Parkinson’s disease. During the processing and production of food items, Tartary buckwheat metabolites are subjected to molecular transformations. The main Tartary buckwheat traditional food products are bread, groats, and sprouts.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:tartary buckwheat, rutin, quercetin, flavonoid, secondary metabolites, nutrition
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2022
Št. strani:17 str.
Številčenje:Vol. 27, iss. 20, art. 7101
PID:20.500.12556/RUL-142247 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:633
ISSN pri članku:1420-3049
COBISS.SI-ID:127403011 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:27.10.2022
Število ogledov:1402
Število prenosov:91
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Molecules
Skrajšan naslov:Molecules
Založnik:MDPI
ISSN:1420-3049
COBISS.SI-ID:18462981 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:tatarska ajda, sekundarni metaboliti, rutin, kvercetin, flavonoidi, prehrana

Projekti

Financer:EC - European Commission
Program financ.:European Regional Development Fund, Operational Program Integrated Infrastructure
Številka projekta:313011V336
Naslov:Demand‐driven research for the sustainable and innovative food
Akronim:Drive4SIFood

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0212
Naslov:Biologija rastlin

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0077
Naslov:Kmetijske rastline - genetika in sodobne tehnologije

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J1-3014
Naslov:Alternativni pristopi k zagotavljanju kvalitetnega in varnega mikrobioma ajde

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L4-9305
Naslov:Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj