izpis_h1_title_alt

Primerjava potreb po vitaminu D pri kokoših, prašičih in človeku
ID Mezgec, Jure (Avtor), ID Salobir, Janez (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,33 MB)
MD5: 8A845521916127961F154F8999AC800B

Izvleček
S pregledom literature smo primerjali potrebe po vitaminu D pri kokoših, prašičih in ljudeh in priporočila za njegov vnos. Potrebe po vitaminu D in priporočila za vnos so se skozi leta povečala, tako pri rejnih živalih kot pri ljudeh. Poudarek na vitaminu D in njegovih metabolitih je v živinoreji razširjen že dlje časa, saj pozitivno vpliva na zdravje živali in prirejo. Ob nezmožnosti naravnega pripusta in dostopa do sončne svetlobe pa lahko pride do njegovega pomankanja, kar vodi v bolezni. Pri ljudeh se je zanimanje za D vitamin povečalo v času pandemije virusa COVID-19, saj so različne študije dokazovale pozitivne učinke vitamina D na zmanjšanje tveganja za okužbe. Pomanjkanje vitamina D pri mladih živalih povzroči rahitis, bolezen rasti kosti, pri kateri je moteno odlaganje kalcija in fosforja, pri ljudeh pa lahko dolgotrajno pomanjkanje vitamina D vodi v bolezni srca in ožilja, avtoimunske motnje, nevrološke bolezni, okužbe in zaplete pri nosečnosti ter nekatere vrste raka, vključno z rakom dojk, prostate in debelega črevesa. Priporočila za vnos vitamina D se gibljejo pri kokoših 2000–5000 IE/kg krme, pri prašičih znašajo minimalna priporočila 150–220 IE/kg krme, priporočila za vnos v praktičnih razmerah pa so nekajkrat višja. Pri ljudeh priporočajo od 1000 IE/dan za dojenčke do 2000 IE/dan za vse druge starostne skupine.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:živinoreja, prehrana živali, perutnina, prašiči, vitamin D, potrebe
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-140974 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:122626563 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:22.09.2022
Število ogledov:1022
Število prenosov:56
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Comparison of vitamin D requirements for poultry, pigs and humans
Izvleček:
We conducted a literature review to compare the vitamin D requirements of chickens, pigs, and humans and to make recommendations for vitamin D intake. Vitamin D requirements and recommendations for intake have increased over the years, both in farm animals and humans. Vitamin D and its metabolites have long been used in livestock because of their beneficial effects on animal health and production. However, deficiency can occur when it is not present in nature and there is no access to sunlight, which can lead to disease. In humans, interest in vitamin D increased during the pandemic COVID -19 as various studies showed the positive effects of vitamin D on reducing the risk of infection. Vitamin D deficiency in young animals causes rickets, a bone growth disorder in which the storage of calcium and phosphorus is impaired. In humans, long-term vitamin D deficiency can lead to cardiovascular disease, autoimmune diseases, neurological disorders, infections, and pregnancy complications, as well as certain cancers such as breast, prostate, and colon. Recommendations for vitamin D intake in chickens range from 2000 to 5000 IU/kg feed, and in pigs the minimum recommendation is 150-220 IU/kg feed. However, practical intake recommendations are many times higher. Human intake recommendations ranging from 1000 IU/day for infants to 2000 IU/day for all other age groups.

Ključne besede:animal breeding, animal nutrition, poultry, pigs, vitamin D, requirements

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj