Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Optimizacija procesnih spremenljivk na osnovi reološke analize
ID
Pirc, Tadej
(
Avtor
),
ID
Ambrožič, Rok
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(2,04 MB)
MD5: 6E8DC5EDF8B0CEB7B23084DC7D7DF1BB
Galerija slik
Izvleček
Podjetje Unichem proizvodnja kemičnih izdelkov d.o.o. se med drugim ukvarja s proizvodnjo rodenticidov, katerih glavno vezivo je parafinski vosek. Vosek obdelajo v ekstruderju, kjer se meša s preostalimi sestavinami do končnega produkta. Diplomska naloga je namenjena preučevanju reoloških lastnosti različnih parafinskih voskov ter določevanju ustreznih procesnih spremenljivk, ki bi privedle do produkta ustrezne kakovosti. Ugotovil sem, da lahko v procesu spreminjamo temperaturo ter hitrost vrtenja vijaka ekstruderja ter s tem spreminjamo obnašanje voskov. Viskoznost ter druge reološke lastnosti voskov so namreč močno odvisne od temperature in tudi od strižnih hitrosti, ki nastopajo v procesu. Rezultati so pokazali, da bi bilo treba za ustrezno obdelavo preučevanih parafinskih voskov glede na referenčni vosek povečati temperaturo procesa. V primeru enega preučevanega voska pa bi zadostovala tudi sprememba v hitrosti vrtenja vijaka. Nižja hitrost vrtenja vijaka ekstruderja bi glede na moje izsledke omogočila uspešno obdelavo tega materiala.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
reologija
,
vosek
,
ekstruder
,
temperatura
,
strižna hitrost
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:
2022
PID:
20.500.12556/RUL-139581
COBISS.SI-ID:
126398467
Datum objave v RUL:
05.09.2022
Število ogledov:
1218
Število prenosov:
732
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
PIRC, Tadej, 2022,
Optimizacija procesnih spremenljivk na osnovi reološke analize
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 19 maj 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=139581
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Optimisation of process variables using rheology analysis
Izvleček:
Unichem proizvodnja kemičnih izdelkov d.o.o. is a company that, among other things, produces paraffin wax based rodenticides. Wax is being extruded, where it mixes with other ingredients to make the product. This research project studies rheological properties of different paraffin waxes and tries to determine process variables, that would lead to a quality product. During my research, I found that temperature and screw speed are the two varables, which can be set to change the behavior of waxes in the process. Viscosity and other rheological properties of waxes depend greatly on temperature and shear rates, that are present in the process. The results show, that in order to successfully process studied waxes, temperature would have to be increased, comparing to the wax of reference. In the case of one studied wax, a change in the screw speed would suffice. A lower screw speed would lead to a successfull treatment of that specific wax.
Ključne besede:
rheology
,
wax
,
extruder
,
temperature
,
shear speed
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Izdelava kunčjih hrenovk
Maščobnokislinska sestava grozdnih pečk različnih sort grozdja
Maščobnokislinski profil in prehranska vrednost jadranske sardele (Sardina pilchardus Walb.) v odvisnosti od sezone ulova
Maščobnokislinska sestava v modelnih celodnevnih obrokih
Maščobnokislinski profil gojenih postrvi
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Črevesne bakterije, ki razgrajujejo gluten
Določanje kakovosti maščob v prašičjem mesu in slanini z bližnjo infrardečo spektroskopijo
Matični mleček
Določevanje sestave maščobnih kislin v jogurtu
Prehranska dopolnila z nenasičenimi maščobnimi kislinami omega-3
Nazaj