izpis_h1_title_alt

Genetske osnove tolerance za herbicide pri kmetijskih rastlinah
ID Ajdnik, Maja (Avtor), ID Jakše, Jernej (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (650,74 KB)
MD5: 9FEA955473E3108FFC442674EE0EA6B4

Izvleček
Pridelava hrane se bo morala v prihodnosti povečati, da bi zadovoljila prehranske potrebe ljudi, katerih število stalno narašča. Zato je smiselno uporabiti genetske tehnike za izboljšanje pridelkov, saj je mogoče pridelati rastline z želenimi lastnostmi in celo povečati pridelke. Komercialni uspeh gensko spremenjenih rastlin (GSR) je pokazal uspešnost izbranih lastnosti pri pridelkih z njihovo uporabo. Pomembne lastnosti GSR vključujejo izboljšano in učinkovitejše zatiranje plevela, manjše izgube zaradi škodljivcev, virusov in manjšo potrebo po insekticidih, zmanjšanje izgub po spravilu pridelka, daljšega roka uporabnosti, odpornosti proti skladiščnim škodljivcem, večjo prehransko kakovost in učinkovitejšo proizvodnjo hibridnega semena. Pleveli že dlje časa povzročajo precejšnje izgube v kmetijstvu, saj so odgovorni za 10 % zmanjšanja kmetijske pridelavo na letni ravni. Za povečanje le te, je ekonomično učinkovito tretiranje posevkov s herbicidi. Pretirana uporaba sodobnih herbicidov pa lahko povzroči hiter razvoj plevelov, ki postanejo odporni proti herbicidom. Z vključevanjem tolerance za herbicide v poljščine, pridobimo nov način zagotavljanja selektivnosti ter izboljšanja varnosti in pridelave poljščin. Herbicidi delujejo na ključne encime v rastlinski presnovni poti, ki motijo nastajanje, rastlinske hrane in jo sčasoma uničijo. Nekatere rastline so to lastnost morda pridobile s selekcijo ali mutacijo, v zadnjem času pa so lahko rastline spremenjene z genskim inženiringom. Strategije tolerance so naslednje: tvorba nove beljakovine, ki razstruplja herbicid; sprememba ciljne beljakovine herbicida, tako da herbicid nanjo ne vpliva; ali nastanek fizičnih ali fizioloških ovir, ki preprečujejo vstop herbicida v rastlino. V svoji diplomski nalogi se bom osredotočila na mehanizme delovanja GSR odpornih proti herbicidom, tarčna mesta in za zaključek še konkretni primeri gensko spremenjenih poljščin s toleranco za herbicide.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Herbicidi, toleranca za herbicide, encimi, gensko spremenjene rastline
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-139486 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:119911939 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:03.09.2022
Število ogledov:520
Število prenosov:79
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Genetic basic of herbicide tolerance in crops
Izvleček:
Food production will have to increase in the future to meet the nutritional needs of a growing human population. It therefore makes sense to use genetic techniques to improve crops, as it is possible to produce plants with the desired characteristics and even increase yields. The commercial success of genetically modified plants (GMP) has demonstrated the success of selected traits in crops using them. Important traits of GM crops include improved and more effective weed control, reduced losses due to pests, viruses and reduced need for insecticides, reduced post-harvest losses, longer shelf-life, resistance to storage pests, increased nutritional quality and more efficient production of hybrid seed. Weeds have long been a significant cause of agricultural losses, responsible for 10% of the reduction in agricultural production on an annual basis. To increase this, it is economical to treat crops effectively with herbicides. However, the overuse of modern herbicides can lead to the rapid development of weeds that become resistant to herbicides. By incorporating herbicide tolerance into crops, we gain a new way of ensuring selectivity and improving crop safety and production. Herbicides act on key enzymes in the plant's metabolic pathway, interfering with the production of plant food and eventually destroying it. Some plants may have acquired this trait through selection or mutation, but more recently plants can be modified through genetic engineering. Tolerance strategies include: formation of a new protein that detoxifies the herbicide; modification of the herbicide target protein so that it is unaffected by the herbicide; or the formation of physical or physiological barriers that prevent the herbicide from entering the plant. In my thesis, I will focus on the mechanisms of action of herbicide-tolerant GSRs, target sites and, finally, on concrete examples of herbicide-tolerant GM crops.

Ključne besede:Herbicide, herbicide tolerance, enzymes, genetically modified plants

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj