izpis_h1_title_alt

Usklajevanje šolskih in športnih obveznosti pri učencih v 1. in 2. triadi
ID Tavčar, Tamara (Avtor), ID Klemenčič Rozman, Mija Marija (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/7265/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Tema magistrskega dela je bila usklajevanje šolskih in športnih dejavnosti pri učencih v 1. in 2. triadi. V današnjih časih mnogo otrok svoj prosti čas preživi na prostočasnih dejavnostih, ki so organizirane izven rednega obveznega izobraževanja v šoli. Cilji raziskave so ugotoviti, kakšen odnos do dela in do treningov imajo učenci, koliko časa jim ostane za izpolnitev šolskih obveznosti, ali so deležni spodbude za šolsko delo s strani trenerjev na eni strani in kakšne zahteve do športa imajo njihovi trenerji na drugi strani. Cilj raziskave pa je tudi ugotoviti, kakšna so pričakovanja učencev samih glede uspeha v športu. V teoretičnem delu sem opredelila pomen vključenosti otroka v šport, pomen športa za razvoj otroka in pa tudi teoretične okvirje današnje postmodernistične družbe. Pri pisanju teoretičnih izhodišč sem izhajala iz slovenske in tuje literature. V empiričnem delu pa sem predstavila rezultate intervjujev, ki sem jih izvedla z učenci športniki v 1. in 2. triadi. Za namen raziskave sem opravila polstrukturirane intervjuje. Vsak intervju je bil izpeljan individualno s posameznim učencem. Rezultati so pokazali, da učenci ne doživljajo obremenjenosti in imajo zadovoljivo podporo pri šolskem delu v šoli in v domačem okolju. Uspešno opravljajo in dosegajo zahteve tako na šolskem kot tudi športnem področju. Deležni so ustrezno načrtovanih treningov, ki ustrezajo njihovi razvojni stopnji. Raziskava ima zagotovo še prostor za nadgradnjo, vendar kljub temu menim, da je tema aktualna in zagotovo zanimiva za nadaljnje raziskovanje.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:šola
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-137976 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:113967363 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2022
Število ogledov:447
Število prenosov:41
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Balancing schoolwork and sport for triad 1 and 2 pupils
Izvleček:
The topic of my master's thesis was the coordination of school and sport activities for students in 1 st and 2 nd triad. Nowadays, many children spend their free time in leisure activities that are organised outside the regular, compulsory education at school. Research objectives are to find out what kind of attitude students have towards work and trainings, how much time they have left to fulfil their school commitments, whether they are encouraged to do school work by their coaches on the one hand, and what kind of demands their coaches make on them in terms of sport on the other hand. The aim of the survey is also to find out what the students' own expectations of success in sport are. In the theoretical part, I have defined the importance of children's involvement in sport, the importance of sport for children's development, as well as the theoretical frameworks of today's postmodern society. In writing the theoretical framework I have drawn on Slovenian and foreign literature. In the empirical part, I present the results of interviews I conducted with student athletes in 1 st and 2 nd triad. For the purpose of the research I conducted semi-structured interviews. Each interview was conducted individually with each student. The results showed that the students do not experience any strain and have satisfactory support for their school work at school and in their home environment. They are successfully performing and achieving the demands of both school and sport. They receive structured trainings appropriate to their developmental level. The research certainly has room for improvement. Nevertheless, I believe that it is relevant to our times and certainly interesting to extend.

Ključne besede:School

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj