izpis_h1_title_alt

Določanje pleistocenskih virov prehrane z različnimi modernimi analizami
ID Nabernik Bošnjak, Ines (Avtor), ID Petru, Simona (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (14,99 MB)
MD5: 79AA1FE2C7CA0BE2C9F0F9A9F8009413

Izvleček
V magistrskem delu so obravnavana različna znanstvena področja in metode, ki nam pomagajo rekonstruirati prehrano pleistocenskih homininov. Poseben poudarek je na rastlinskih virih prehrane. Te zaradi njihove narave v arheoloških kontekstih veliko težje prepoznamo kot živalske vire. Cilj naloge je bil s preučevanjem in sintezo podatkov iz številnih raziskav in analiz izdelati približne rekonstrukcije prehrane za različne vrste homininov z različnih geografskih območij Evrope, Bližnjega vzhoda, Azije, Afrike in Avstralije. Z zbranimi podatki je bilo mogoče odgovoriti na nekatera vprašanja, povezana z vlogo divjih rastlin v prehrani v času pleistocena (2,6 milijona let – 11,7 ka BP). Ugotovljeno je bilo, da je bila uporaba prehrambnih in zdravilnih rastlin v tem obdobju precej bolj raznolika, kot je splošno znano. Prav tako je že od srednjega paleolitika naprej znano večstopenjsko in toplotno obdelovanje rastlin.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:pleistocen, paleoprehrana, rastlinska prehrana, rekonstrukcija prehrane, paleobotanika, bioarheologija
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Organizacija:FF - Filozofska fakulteta
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-137471 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:18.06.2022
Število ogledov:769
Število prenosov:49
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Identification of Pleistocene food resources with different modern analyses
Izvleček:
In this master's thesis, I have explored several scientific areas and methods that help us reconstruct the paleo diet of hominins in the Pleistocene. My particular focus was on plant resources. These are more difficult to identify compared to animal resources due to their unique characteristics. The goal of this work was to show approximate reconstructions for various hominin species from different geographic regions in Europe, the Middle East, Asia, Africa, and Australia by studying and synthesising data from numerous studies and analyses. With all the data and information obtained, it was possible to answer some questions related to the role of wild plants in the paleo diet during the Pleistocene (2.6 MA – 11.7 ka BP). The results of the studies have shown that the use of food and medicinal plants during this period was more diverse than is commonly believed today. In addition, the results also show multi-step and thermal processing of plants have also been known since Middle Paleolithic.

Ključne besede:Pleistocene, paleo diet, plant food, food reconstruction, paleobotany, bioarchaeology

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj