Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Salicylic and methyl salicylic acid affect quality and phenolic profile of apple fruits three weeks before the harvest
ID
Gačnik, Saša
(
Avtor
),
ID
Veberič, Robert
(
Avtor
),
ID
Hudina, Metka
(
Avtor
),
ID
Marinovic, Silvija
(
Avtor
),
ID
Halbwirth, Heidi
(
Avtor
),
ID
Mikulič Petkovšek, Maja
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(2,07 MB)
MD5: F44C5D17BA2D3D533E3A25BB1B917C33
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.mdpi.com/2223-7747/10/9/1807
Galerija slik
Izvleček
Effects of spraying over apple trees (Malus domestica; ‘Topaz’) with methyl salicylic acid (MeSA) and SA during fruit maturation were investigated for quality parameters (weight, firmness, hue angle, red blush, yield) and phenolic profile of the peel and pulp (HPLC–mass spectrometry). These treatment effects were also investigated for activities of the phenylpropanoid pathway enzymes phenylalanine ammonia-lyase, chalcone synthase and isomerase (combined), and flavanone-3βhydroxylase. The MeSA and SA treatments resulted in poor fruit peel coloration, with higher hue angles and 20% and 10% lower red blush, respectively. Anthocyanin levels were also significantly lower (56%) for MeSA treatment. MeSA stimulated activities of phenylalanine ammonia-lyase and chalcone synthase/isomerase, which resulted in higher levels of flavanols (to 34%), flavonols (to 33%), and hydroxycinnamic acids (to 29%), versus control. Therefore, while these salicylate treatments improve levels of some beneficial polyphenols, they also have negative effects on the external quality characteristics of the fruit.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
phenolics
,
bioactive compounds
,
phenylalanine ammonium lyase
,
chalcone synthase
,
chalcone isomerase
,
flavanone-3β-hydroxylase
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2021
Št. strani:
15 str.
Številčenje:
Vol. 10, iss. 9, art. 1807
PID:
20.500.12556/RUL-136171
UDK:
634.11/.12
ISSN pri članku:
2223-7747
DOI:
10.3390/plants10091807
COBISS.SI-ID:
74702595
Datum objave v RUL:
14.04.2022
Število ogledov:
924
Število prenosov:
115
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Plants
Skrajšan naslov:
Plants
Založnik:
MDPI
ISSN:
2223-7747
COBISS.SI-ID:
523345433
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:
01.09.2021
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
fenolne spojine
,
fenoli
,
bioaktivne spojine
,
salicilna kislina
,
rastni regulatorji
,
jablana
,
kemična sestava
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0013
Naslov:
Hortikultura
Financer:
FWF - Austrian Science Fund
Številka projekta:
P25399-B16
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj