Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Properties of bacterial cellulose produced using white and red grape bagasse as a nutrient source
ID
Ogrizek, Linda
(
Avtor
),
ID
Lamovšek, Janja
(
Avtor
),
ID
Čuš, Franc
(
Avtor
),
ID
Leskovšek, Mirjam
(
Avtor
),
ID
Gorjanc, Marija
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(4,68 MB)
MD5: 6A476824BCBBCEF703D38060C27E8ED4
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.mdpi.com/2227-9717/9/7/1088
Galerija slik
Izvleček
The purpose of the study is to investigate the possibility of using wine industry wastes, such as red and white grape bagasse, to produce bacterial cellulose (BC) instead of using a costly commercial medium. BC was produced using grape bagasse as a carbon source replacement and the sole nutrient in the medium. The BC films were evaluated for their productivity and waterholding capacity. The BC films were also investigated for their morphology using scanning electron microscopy (SEM), their viscoelastic properties using dynamic mechanical analysis (DMA), and their chemical composition using Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR). Although the use of grape bagasse as the sole nutrient was successful in the preparation of BC, the BC films had inferior viscoelastic properties to other produced BC films. White grape bagasse proved to be an excellent carbon substitute as the production of BC and its water-holding capacity were five times higher and the produced BC films were up to 72% more flexible than the bacterial cellulose produced using standard HS medium.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
bacterial cellulose
,
wine waste
,
red grape bagasse
,
white grape bagasse
,
properties
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
NTF - Naravoslovnotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2021
Št. strani:
15 str.
Številčenje:
Vol. 9, iss. 7, art. 1088
PID:
20.500.12556/RUL-135870
UDK:
634.8
ISSN pri članku:
2227-9717
DOI:
10.3390/pr9071088
COBISS.SI-ID:
68226819
Datum objave v RUL:
30.03.2022
Število ogledov:
746
Število prenosov:
138
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Processes
Skrajšan naslov:
Processes
Založnik:
MDPI
ISSN:
2227-9717
COBISS.SI-ID:
523353113
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:
01.07.2021
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
vinogradništvo
,
bakterijska celuloza
,
vinski odpadki
,
vinski sedimenti
,
sediment rdečega vina
,
sediment belega vina
,
lastnosti
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P2-0213
Naslov:
Tekstilije in ekologija
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0072
Naslov:
Agrobiodiverziteta
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
I0-0026
Naslov:
Raziskovalni infrastrukturni center UL NTF
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj