izpis_h1_title_alt

Properties of bacterial cellulose produced using white and red grape bagasse as a nutrient source
ID Ogrizek, Linda (Avtor), ID Lamovšek, Janja (Avtor), ID Čuš, Franc (Avtor), ID Leskovšek, Mirjam (Avtor), ID Gorjanc, Marija (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (4,68 MB)
MD5: 6A476824BCBBCEF703D38060C27E8ED4
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2227-9717/9/7/1088 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
The purpose of the study is to investigate the possibility of using wine industry wastes, such as red and white grape bagasse, to produce bacterial cellulose (BC) instead of using a costly commercial medium. BC was produced using grape bagasse as a carbon source replacement and the sole nutrient in the medium. The BC films were evaluated for their productivity and waterholding capacity. The BC films were also investigated for their morphology using scanning electron microscopy (SEM), their viscoelastic properties using dynamic mechanical analysis (DMA), and their chemical composition using Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR). Although the use of grape bagasse as the sole nutrient was successful in the preparation of BC, the BC films had inferior viscoelastic properties to other produced BC films. White grape bagasse proved to be an excellent carbon substitute as the production of BC and its water-holding capacity were five times higher and the produced BC films were up to 72% more flexible than the bacterial cellulose produced using standard HS medium.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:bacterial cellulose, wine waste, red grape bagasse, white grape bagasse, properties
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:NTF - Naravoslovnotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2021
Št. strani:15 str.
Številčenje:Vol. 9, iss. 7, art. 1088
PID:20.500.12556/RUL-135870 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:634.8
ISSN pri članku:2227-9717
DOI:10.3390/pr9071088 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:68226819 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:30.03.2022
Število ogledov:499
Število prenosov:103
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Processes
Skrajšan naslov:Processes
Založnik:MDPI AG
ISSN:2227-9717
COBISS.SI-ID:523353113 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:01.07.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:vinogradništvo, bakterijska celuloza, vinski odpadki, vinski sedimenti, sediment rdečega vina, sediment belega vina, lastnosti

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P2-0213
Naslov:Tekstilije in ekologija

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0072
Naslov:Agrobiodiverziteta

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:I0-0026
Naslov:Raziskovalni infrastrukturni center UL NTF

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj