izpis_h1_title_alt

Stabilisation of lutein and lutein esters with polyoxyethylene sorbitan monooleate, medium-chain triglyceride oil and lecithin
ID Gombač, Zala (Avtor), ID Osojnik Črnivec, Ilja Gasan (Avtor), ID Skrt, Mihaela (Avtor), ID Istenič, Katja (Avtor), ID Knez Knafelj, Andreja (Avtor), ID Pravst, Igor (Avtor), ID Poklar Ulrih, Nataša (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (967,44 KB)
MD5: 0BEF874B4BF81EBE34BF93F3356AD5AC
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2304-8158/10/3/500 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Lutein is a challenging compound to incorporate into food, as it is poorly soluble and unstable in aqueous solutions. In this study, the aim was to prepare stable encapsulates of lutein and lutein esters using feasible and straightforward techniques. Fine suspensions based on polyoxyethylene sorbitan monooleate and medium-chain triglyceride oil micelle-like units with 3.45% lutein esters or 1.9% lutein equivalents provided high encapsulation efficiencies of 79% and 83%, respectively. Lutein encapsulated in fine suspensions showed superior stability, as 86% was retained within the formulation over 250 days at 25 °C in the dark. Under the same storage conditions, only 38% of lutein remained in corresponding formulations. Higher encapsulation efficiencies were achieved with lecithin emulsions, at up to 99.3% for formulations with lutein, and up to 91.4% with lutein esters. In lecithin emulsions that were stored for 250 days, 17% and 80% of lutein and lutein esters, respectively, were retained within the formulations.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:lutein, lutein esters, encapsulation, emulsions, polyoxyethylene sorbitan monooleate, lecithin
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2021
Št. strani:15 str.
Številčenje:Vol. 10, iss. 3, art. 500
PID:20.500.12556/RUL-135242 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:547.979.8:664.022.33
ISSN pri članku:2304-8158
DOI:10.3390/foods10030500 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:53319427 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:02.03.2022
Število ogledov:463
Število prenosov:102
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Foods
Skrajšan naslov:Foods
Založnik:MDPI
ISSN:2304-8158
COBISS.SI-ID:512252472 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:01.03.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:aditivi, barvila, lutein, luteinski estri, emulzije, kapsulacija

Projekti

Financer:Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:Republic of Slovenia, Food4Future

Financer:EC - European Commission
Program financ.:European Regional Development Fund, Food4Future

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0121
Naslov:Biokemijska in biofizikalno-kemijska karakterizacija naravnih snovi

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J4-2545
Naslov:Samosestavljivi in napredni biopolimerni ovoji za mikrokapsulacijo probiotikov in starterskih kultur

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj