izpis_h1_title_alt

Hydrothermal treatments affecting the concentration of neochlorogenic acid in dough of Tartary buckwheat
ID Germ, Mateja (Avtor), ID Árvay, Július (Avtor), ID Vollmannová, Alena (Avtor), ID Tóth, Tomáš (Avtor), ID Kreft, Ivan (Avtor), ID Golob, Aleksandra (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,99 MB)
MD5: A88DFC8178FBB503FA4C43955EEB2A9E
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2077-0472/10/12/601 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
This study investigated the effects of initial temperature treatments of gluten-free doughs made from Tartary buckwheat flour, and time of methanol extraction from the cooked doughs of neochlorogenic acid, an important polyphenol metabolite. The doughs were hydrothermally treated from 25 °C to 95 °C, cooked at 95 °C for 20 min, and extracted using 80% aqueous methanol at the room temperature for 20 min, 2 h, and 8 h. For the control, nonhydrothermally treated Tartary buckwheat flour samples, the extractable neochlorogenic acid was similar for these extraction times. For the cooked dough samples, the hydrothermal treatments were important in terms of extractability of neochlorogenic acid. The extractable neochlorogenic acid was higher for the control samples in comparison to the hydrothermally treated and cooked dough samples. Among these hydrothermally treated dough samples, the high extractable neochlorogenic acid concentrations were maintained for temperatures of at least 80 °C. These high-temperature initial treatments during dough preparation appear to prevent degradation of the neochlorogenic acid in Tartary buckwheat flour. During hydrothermal treatment, neochlorogenic acid is bound to grain structures in such a way that prolonged extraction time is needed to extract it.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:hydrothermal treatment, neochlorogenic acid, buckwheat dough, Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum)
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.03 - Kratki znanstveni prispevek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2020
Št. strani:8 str.
Številčenje:Vol. 10, iss. 12, art. 601
PID:20.500.12556/RUL-134673 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:664
ISSN pri članku:2077-0472
DOI:10.3390/agriculture10120601 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:41023235 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:25.01.2022
Število ogledov:533
Število prenosov:154
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Agriculture
Skrajšan naslov:Agriculture
Založnik:MDPI
ISSN:2077-0472
COBISS.SI-ID:523634201 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:03.12.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:tatarska ajda, Fagopyrum tataricum, neoklorogenska kislina, ajdovo testo, testo, hidrotermalna obdelava

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0212
Naslov:Biologija rastlin

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L4-7552
Naslov:Optimizacija predelave ječmena in ajde za trajnostno pridobivanje živil z visoko uporabno vrednostjo

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J7-9398
Naslov:Molekularno slikanje v celici

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L4-9305
Naslov:Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil

Financer:EC - European Commission
Številka projekta:313011T465
Naslov:Support for research activities in the ABT research center
Akronim:SUBTENO

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj