Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Identification and quantification of the major phenolic constituents in Juglans regia L. peeled kernels and pellicles, using HPLC-MS/MS
ID
Medič, Aljaž
(
Avtor
),
ID
Jakopič, Jerneja
(
Avtor
),
ID
Hudina, Metka
(
Avtor
),
ID
Solar, Anita
(
Avtor
),
ID
Veberič, Robert
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,43 MB)
MD5: AA8DADD6EC14618902BF7226726B2551
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814621004106?via%3Dihub
Galerija slik
Izvleček
This study was designed to identify and quantify the major phenolic constituents in peeled kernel and pellicle of the walnut Juglans regia L. Data were compared across six different cultivars: 'Fernor', 'Fernette', 'Franquette', 'Sava', 'Krka' and 'Rubina'. High-performance liquid chromatography coupled with mass spectrometry was used to identify and quantify these compounds. Nineteen ellagitanins, 12 ellagic acid derivatives, 4 anthocyanins and 5 other phenols were identified in the pellicle of these walnuts, and 15 dicarboxylic acid derivatives and 1 phenol in the peeled walnut kernels. Thirteen previously unreported compounds were identified in the peeled walnut kernels, and 14 in the walnut pellicle. Hydrolysable tannins were the main phenolic compounds identified in the walnut kernels, and accounted for 31.0% to 35.1% of the total phenolics analysed. The highest intake of total phenolics content per walnut kernel can be obtained by consumption of 'Franquette' and 'Rubina', with the lowest for 'Krka'.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
Juglans regia
,
peeled kernel
,
pellicle
,
phenolic compounds
,
tannins
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Recenzirani rokopis
Datum objave:
22.02.2021
Leto izida:
2021
Št. strani:
9 str.
Številčenje:
Vol. 352, art. 129404
PID:
20.500.12556/RUL-134351
UDK:
634.1/.7
ISSN pri članku:
0308-8146
DOI:
10.1016/j.foodchem.2021.129404
COBISS.SI-ID:
53729027
Datum objave v RUL:
10.01.2022
Število ogledov:
1715
Število prenosov:
339
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Food chemistry
Skrajšan naslov:
Food chem.
Založnik:
Elsevier
ISSN:
0308-8146
COBISS.SI-ID:
6385415
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
24.02.2021
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
oreh
,
kemična sestava
,
tanini
,
oluščena jedrca
,
fenolne spojine
,
kožica
,
sorte
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0013
Naslov:
Hortikultura
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj