Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Liposomal encapsulation of oleuropein and an olive leaf extract : molecular interactions, antioxidant effects and applications in model food systems
ID
González-Ortega, Rodrigo
(
Avtor
),
ID
Šturm, Luka
(
Avtor
),
ID
Skrt, Mihaela
(
Avtor
),
ID
Di Mattia, Carla
(
Avtor
),
ID
Pittia, Paola
(
Avtor
),
ID
Poklar Ulrih, Nataša
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,27 MB)
MD5: 7CE5B5D0CDA37D94214FBDC5A77947F0
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11483-020-09650-y
Galerija slik
Izvleček
The influence of actively/passively encapsulated oleuropein on DPPC liposomes thermal and structural properties, and its antioxidant capacity against lipid peroxidation were investigated. Also, an oleuropein-rich olive leaf extract was encapsulated in soy phosphatidylcholine (PL-90 g) and incorporated in model and commercial drinks. Oleuropein induced a concentration-dependent broadening and splitting of the gel-to-liquid phase transition temperature. Fluorescence measurements revealed a fluidizing effect on liposomes below their gel-to-liquid phase transition temperature, and a higher lipid ordering above, especially to active encapsulation. Oleuropein also showed an antioxidant effect against lipid peroxidation in PL-90 g liposomes. PL-90 g Liposomes with olive leaf extract showed a mean diameter of 405 ± 4 nm and oleuropein encapsulation efficiency of 34% and delayed oleuropein degradation at pH 2.0 and 2.8 model drinks. In conclusion, greater effects were observed on the structure and fluidity of DPPC liposomes when oleuropein was actively encapsulated, while its incorporation into acidic foods in encapsulated form could enhance its stability.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
encapsulation
,
liposomes
,
oleuropein
,
olive leaf extract
,
phospholipid membranes
,
peroxidation
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2021
Št. strani:
Str. 84-97
Številčenje:
Vol. 16
PID:
20.500.12556/RUL-134135
UDK:
577.3:634.63:615.014.6
ISSN pri članku:
1557-1858
DOI:
10.1007/s11483-020-09650-y
COBISS.SI-ID:
33992195
Datum objave v RUL:
24.12.2021
Število ogledov:
916
Število prenosov:
165
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Food biophysics
Skrajšan naslov:
Food biophys.
Založnik:
Springer Science + Business Media
ISSN:
1557-1858
COBISS.SI-ID:
514863897
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:
02.10.2020
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
liposomi
,
enkapsulacija
,
oljka
,
Olea europaea
,
rastlinski ekstrakti
,
listi oljke
,
oleuropein
,
fosfolipidne membrane
Projekti
Financer:
EC - European Commission
Program financ.:
H2020
Številka projekta:
713714
Naslov:
Food quality and food innovative strategies to prevent reproductive and eating disorders
Akronim:
REP-EAT
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0121
Naslov:
Biokemijska in biofizikalno-kemijska karakterizacija naravnih snovi
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Program financ.:
CRP
Številka projekta:
V4-1621
Naslov:
Možnosti uporabe ostankov proizvodnje v oljkarstvu
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj