izpis_h1_title_alt

Raziskave novih formulacij razredčenih raztopin vodikovega peroksida
ID Hudoklin, Nataša (Avtor), ID Cerkovnik, Janez (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (890,90 KB)
MD5: 75DA103AD8C5D114B8368FD4BEFD39B1

Izvleček
Namen diplomske naloge je bil spremljanje razpada razredčenih vodnih raztopin vodikovega peroksida pri različnih koncentracijah ter preučevanje vpliva citronske in dipikolinske kisline na njihovo stabilnost. Razpad vodikovega peroksida sem spremljala s stresnim testom z zasledovanjem začetne in končne koncentracije raztopin, pred in po segrevanju po 16 urah pri 96 °C, z namenom ugotoviti, katera izmed testiranih kislin bolje stabilizira razredčene vodne raztopine vodikovega peroksida. Takšne raztopine vodikovega peroksida so primerne za splošno dezinfekcijo in uporabo v prehrambni industriji.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:vodikov peroksid, stabilizacija, citronska kislina, dipikolinska kislina
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/RUL-133756 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:90777603 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:14.12.2021
Število ogledov:1247
Število prenosov:104
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Studies on new formulations of dilute hydrogen peroxide solutions
Izvleček:
The aim of this work was to observe the decomposition of dilute aqueous solutions of hydrogen peroxide at different concentrations and to study the influence of citric and dipicolinic acids on their stability. The decomposition of hydrogen peroxide was monitored by a stress test in which the initial and final concentrations of the solutions were monitored before and after heating to 96°C for 16 hours. The objective was to determine which of the acids tested more strongly stabilized dilute aqueous solutions of hydrogen peroxide. Such hydrogen peroxide solutions are suitable for general disinfection and use in the food industry.

Ključne besede:Hydrogen peroxide, stabilization, citric acid, dipicolinic acid

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj