izpis_h1_title_alt

Non-thermal ultrasonic extraction of polyphenolic compounds from red wine lees
ID Dujmić, Filip (Avtor), ID Kovačević Ganić, Karin (Avtor), ID Čurić, Duška (Avtor), ID Karlović, Sven (Avtor), ID Bosiljkov, Tomislav (Avtor), ID Ježek, Damir (Avtor), ID Vidrih, Rajko (Avtor), ID Hribar, Janez (Avtor), ID Zlatić, Emil (Avtor), ID Prusina, Tihomir (Avtor), ID Khubber, Sucheta (Avtor), ID Barba, Francisco J. (Avtor), ID Brnčić, Mladen (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,93 MB)
MD5: 4E870D6EF8890A0392A025E3EF546BF4
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2304-8158/9/4/472 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
This study presents the results of conventional aqueous (CE) and non-conventional ultrasound-assisted (UAE) extractions of polyphenolic compounds from lees extracts of red wine varieties (Merlot and Vranac). The effect of ultrasound extraction time (t, s), and amplitude (A,%) from a 400 W ultrasound processor with different ultrasonic probes diameters (Ds, mm) on the amount and profile of polyphenolic compounds in the obtained extracts was investigated and compared to CE. The optimal conditions resulting in maximum extraction of phenolic compounds were: Probe diameter of 22 mm, amplitude 90% and extraction time for Vranac wine lees 1500 s and for Merlot wine lees extraction time of 1361 s. UAE proved to be significantly more effective in enhancing the extraction capacity of trans-resveratrol glucoside (30.57% to 300%), trans-resveratrol (36.36% to 45.75%), quercetin (39.94% to 43.83%), kaempferol (65.13% to 72.73%), petunidin-3-glucoside (41.53% to 64.95%), malvidin-3-glucoside (47.63% to 89.17%), malvidin-3-(6-O-acetyl) glucoside (23.84% to 49.74%), and malvidin-3-(6-O-p-coumaroyl) glucoside (26.77% to 34.93%) as compared to CE. Ultrasound reduced the extraction time (2.5-fold) and showed an increase of antioxidant potential by 76.39% (DPPH) and 125.83% (FRAP) compared to CE.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:non-conventional ultrasound, wine lees, extraction parameters, HPLC, antioxidants
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2020
Št. strani:20 str.
Številčenje:Vol. 9, iss. 4, art. 472
PID:20.500.12556/RUL-133372 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:577.1:663.252:547.56
ISSN pri članku:2304-8158
DOI:10.3390/foods9040472 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:5182328 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:24.11.2021
Število ogledov:977
Število prenosov:115
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Foods
Skrajšan naslov:Foods
Založnik:MDPI
ISSN:2304-8158
COBISS.SI-ID:512252472 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:09.04.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:rdeča vina, vinske droži, ekstrakcija, nekonvencionalna ultrazvočna ekstrakcija, fenolne spojine, polifenoli, bioaktivne spojine, antioksidanti

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj