izpis_h1_title_alt

Izvor spremembe toplotne kapacitete pri zvitju DNK: vpliv specifično vezanih molekul vode
ID Podlipnik, Ivana (Avtor), ID Hadži, San (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,96 MB)
MD5: 86DE27E269AFDF657DA2146FD364A7FE

Izvleček
Zvitje DNK vijačnice spremlja zmanjšanje toplotne kapacitete. Poleg prispevka 'običajne' dehidratacije lahko tudi specifično vezane molekule vode v mali žleb DNK, ki tvorijo tako imenovani hidratacijski skelet, predstavljajo pomemben prispevek k toplotni kapaciteti. V tem diplomskem delu sem ocenila ta prispevek s pomočjo analize sprememb toplotne kapacitete in sprostitve molekul vode pri vezavi proteinov na DNK. Spremembo toplotne kapacitete sem razdelila na prispevek zaradi dehidratacije proteina, običajne dehidratacije DNK in sprostitve specifično vezanih molekul vode. Termodinamska analiza potrjuje, da je sprememba toplotne kapacitete pri dehidrataciji malega žleba podobna tisti pri taljenju ledu.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:hidratacijski skelet, kompleksi protein/DNK, sprememba toplotne kapacitete, sprememba vodi dostopne površine
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/RUL-131093 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:83277571 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:22.09.2021
Število ogledov:1043
Število prenosov:83
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The Origin of Heat Capacity Increment in DNA Folding: The Effect of Specifically Bound Water Molecules
Izvleček:
The folding of the DNA duplex is accompanied by a decrease of heat capacity. In addition to the heat capacity contribution due to 'regular' dehydration, specific binding of water molecules to the minor groove of DNA forming the so-called spine of hydration could also be associated with a significant heat capacity contribution. In this diploma work, I have estimateted this contribution from the analysis of heat capacity changes and release of water molecules that accompany the binding of proteins to DNA. The heat capacity change has been divided into contributions related to dehydration of protein, regular dehydration of DNA and release of specifically bound waters. The thermodynamic analysis confirms that the heat capacity change due to the dehydration of the minor groove is similar to that of melting ice.

Ključne besede:spine of hydration, protein/DNA complexes, heat capacity change, accessible surface area change

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj