izpis_h1_title_alt

Odpadni zeleni listi kulturnih rastlin kot trajnostni vir beljakovin
ID Rejec, Nika (Avtor), ID Prislan, Iztok (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (599,35 KB)
MD5: EB66DD8443F009806973518F95CB5ACF

Izvleček
Tekom proizvodnje hrane je zavržena ogromna količina odpadnih delov živil. Slednji lahko predstavljajo izkoristljiv in hranilno bogat vir surovine za izdelavo novih živilskih produktov. Cilj trajnostne pridelave živil je zmanjšati količino zavržene hrane, predvsem užitnega in izogibnega dela odpadkov, ter povečati izkoristek zelene biomase. Vse večje potrebe po beljakovinah so posledica naraščanja prebivalstva in spremenjenih potrošniških navad, ki vse bolj stremijo k beljakovinam rastlinskega izvora. Potencialna alternativa živalskim beljakovinam so odpadni zeleni listi kulturnih rastlin, ki predstavljajo bogat vir rastlinskih beljakovin. Z nadomeščanjem živalskih beljakovin z rastlinskimi pripomoremo tudi k ohranjanju okolja. Najbolj zastopana beljakovina v rastlinah je fotosintetski encim ribuloza-1,5-bifosfat-karboksilaza/oksigenaza oziroma RuBisCO, ki predstavlja 50 % vseh beljakovin v zelenih listih. Gre za kakovostno beljakovino, ki je bogata z esencialnimi aminokislinami in ima odlične tehnološke predispozicije. Predstavlja bogat vir bioaktivnih peptidov, ki imajo številne pozitivne učinke na zdravje. RuBisCO je lahko nadomestek mlečnih izdelkov v slaščičarstvu, komponenta mesnih nadomestkov zaradi sposobnosti tvorbe dolgih vlaken, ki dajejo občutek teksture mesa in dodatek dietnim živilom, saj je hitro prebavljiv in ima posledično nizko alergenost.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:beljakovine, zeleni listi, odpadki, RuBisCO, ekstrakcija, tehnološke lastnosti, hranilna vrednost
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[N. Rejec]
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/RUL-130408 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:628.477.2:613.398
COBISS.SI-ID:76333059 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:15.09.2021
Število ogledov:694
Število prenosov:70
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Green waste leaves of cultivated plants as a sustainable protein source
Izvleček:
During food production, a huge amount of food waste is discarded. Waste can be usable and nutrient-rich source of raw material for the manufacture of new food products. Sustainable food production aims to reduce food waste, especially the edible and avoidable part of waste, and to increase the yield of green biomass. The increasing demand for protein is due to growth of the world population and changed consumption habits, which are increasingly inclined towards plant-based proteins. A potential alternative to animal protein is the green waste leaves of cultivated plants, which are a rich source of plant protein. Replacing animal protein with plant protein also helps to preserve the environment. The most abundant protein in plants is the photosynthetic enzyme ribulose-1,5-biphosphate carboxylase/oxygenase, also called RuBisCO, which accounts for 50 % of the total protein in green leaves. It is a high-quality protein, rich in essential amino acids, with excellent techno-functional properties. It is also a rich source of bioactive peptides that can have many health benefits. RuBisCO can be used as a dairy substitute in confectionery, as a component of meat substitutes due to its ability to form long fibers which simulate the texture of meat, and as an additive to dietary food products due to its rapid digestibility and low allergenicity.

Ključne besede:proteins, green leaves, waste, RuBisCO, extraction, technological properties, nutritional value

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj